notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Angela 14 évesen szülte az első gyermekét a babagyárban, azóta 4 gyereket nevel.

hirdetes

Van olyan ország ahol elfogadott a kiskorú terhesség

Bettina

Idő előtt szülik első gyerekeküt a Fülöp-szigeteken élő szegény nők. Minden tizedik nő idő előtt lesz anyuka itt.

Fülöp-szigetek - Babagyár

A fital lányok terhessége egyre kevésbé elfogadott világszerte, és míg a tini terhességnek csökken a száma, addig a Fülöp-szigeteken a számok növekednek. Az ENSZ beszámolója szerint minden tizedik tini mindössze 15-19 éves korában lesz terhes, és válik anyukává. A gyermek anyaság több oszágban is jelen van, ezek a lányok sokkal idő előtt szülnek gyereket, ami azt jelenti, hogy ilyenkor még ők is gyerekek. Hol a probléma okozója, hogy ez a mai egyre gyorsabban fejlődő világunkat megengedett és elfogadott dolog több országban is, mint például Fülöp-szigeten is? A probléma ott kezdődik, hogy gyermekházasságba kényszerítik a tini gyerekeket. A rossz döntésekbe vezetik őket, akik amúgy is nehéz életet élnek mert ezek az országok majdnem teljesen azaz  100%-ban mélyszegénységben élnek. A probléma még a leg alapvetőbb dolgokban kereshető: különböző fogamzásgátláshoz való korlátozott hozzáférésben, a szexuális felvilágosítás és az edukáció hiányában, valamint az abortusz illegalitásában. Fülöp-szigeteken van egy hely, amit csak úgy hívnak: Babagyár
A Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában található dr. Jose Fabella kórház. Ezt a kórházat a világ egyik legnagyobb "babagyárának" nevezik. Itt napi szinten rengeteg kismama a kórház egyetlen kórtermébe zsúfolva hozza világra babáját. Itt az sem ritka, hogy egy franciaágyon több vajúdó kismama van egyszerre. Itt sajnos szokatlanul magas a fiatal lányoknak, kismamáknak a száma. Évente körübelül 20 000 olyan fiatal lány szül ebben a kórházban, aki nem töltötte még be a felnőttkort. Ebből a számból 2500 olyan lány aki még a 19 életévét nem töltötte be, de már minimum a második babaját hozza világra, de gyakori az is, hogy már 19 évesen a harmadik gyerekének ad életet. Palawan tartományban a legnagyobb a tiniterhességek aránya: minden ötödik tizenéves válik anyukává idő előtt. 

hirdetesEgy ilyen korai terhesség felkészíti a lányokat arra, hogy mielőbb elhagyják gyerekkorukat és felnőtté válljanak. Erre viszont egy 15-19 éves lány teste nem áll mindig készen. A Save the Children’s Global Childhood Report igazgatója, Atty. Alberto Muyot azt mondta, hogy ennek nagyon nagy kockázatai is vannak, mivel a fiatal lányok teste és szervezete ennyi idősen nincs felkészülve arra, hogy kihordjon egy babaát és megfelelően tudjuk fejlődni benne a 9 hónap alatt, ezért gyakoribbak a szövődmények, és nagyobb a csecsemőhalandóság aránya is.


 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
hirdetes
 

K i r a n K r e e r (@kirankreer) által megosztott bejegyzés


Nem csak a lányok életére van hatással ez a súlyos probléma, akik idejekorán szülőkké válnak. A kormánynak sem egyszerű. A kormányt is értinti, hiszen a munkanélküli tinik az ország gazdasági helyzetét is nagyban befolyásolják, főleg ilyen nagy számban és ez fokozatosan csak nő.  A fiatal anyák nem tudnak bekapcsolódni az ország működésébe, nem tudnak hozzájárulni a gazdasági fellendítésébe. Ezek a lányok mivel nem fejezték be a középiskolai tanulmányaikat, és szakmát sem tanultak soha, nem tudnak elhelyezkedni. Ez hatalmas bevételkiesést, vagyis nagy problémát jelent az országnak.

A mélyen konzervatív, katolikus országban a beleegyezési korhatár mindössze 12 év. Ez is nagyon alacsony ha belegondolunk. Itt a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés korlátozott. az abortusz pedig egyenesen illegális. Pedig a a lányok 12 éves kortól legálisan élhetnek nemi életet, 18 évesnél fiatalabb lányoknak a szülők engedélyére van szükségük fogamzásgátló felírásához vagy akár a  HIV-teszt elvégzéséhez is.Van egy Fülöp-szigeteki lány, Angela. Angela is a mélyszegénységben nevelkedett családjával, és a szüleitől soha semmilyen szexuális felvilágosítást nem kapott.14 évesen lett terhes a fiatal lány, akinek a szülei azt mondták, hogy a fogamzásgátlás tönkre tesz a méhet ezért nem fogják neki engedni, hogy ilyen gyógyszert szedjen. Mivel nem volt semmilyen védekezési lehetősége, a 19 barátjával az első együttlétük során teherbe esett. A fiú vállalni akarta a babát, de végül az első terhessége spontán vetéléssel ment el. Pár hétre rá ismét teherbe esett….a fiatal lánynak négy gyermeke született azóta.

 Van megoldás egy ilyen fenálló súlyos helyzetre?

Palawan alelnöke, Dennis Socrates azt mondta, hogy :  a megoldás egy intenzívebb oktatási kampányban és szexuális felvilágosításban rejlik. Ezzel Angela is egyetértett. Úgy gondolja, ha kap megfelelő felvilágosítást, esetleg fogamzásgátlási lehetőséget, akkor az tejesen megváltoztathatta volna az életét. Jelenleg sajnos egy pici kunyhóban lakik párjával és négy gyermekével. Napról napra élnek, és arra törekszik, hogy elegendő ételt tudjon a gyermekei elé tenni. Angela ezt mondja: “Sokszor sírok, mert a gyermekeim szenvednek, mivel nincs mit enniük. Néha azt kívánom, bárcsak ne történt volna meg ez az egész. Ha még egyszer szülnöm kellene, inkább meghalok.”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes