notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A versenysportok megismertetése a gyerekekkel

hirdetes

A versenysport előnyei és hátrányai gyerekeknél

helloladies.hu
Versenysportok gyermekkorban

A versenysport hátrányai

Eleinte sokkal kevesebb hátrány mutatkozik meg, majd ahogy a versenyzés egyre komolyabb szintet ölt, úgy nőnek meg ezek is. Az egyik legrosszabb dolog, a kudarcélmény. Egy két vesztés még nem szokott nagy problémát okozni, ha a szülő ebben partner tudni lenne és a gyerek nem maximalista. Ilyenkor sosem szabad a gyerekre haragudni, vagy azt éreztetni vele, hogy nem elég jó, mert akkor már elő is készítettük számára az utat az önbizalomhiány, és a hihetetlenül magas stressz szint felé. Ha nem nyer, akkor el kell neki magyarázni, hogy az életben vannak sokkal fontosabb dolgok, mint például az, hogy mindent megtett a győzelemért, vagy hogy nem adta fel a küzdelmet.


A hozzáállás nem csak a gyerektől függ, hanem az is nagyon fontos, hogy a szülők és az edzők hogyan készítik fel. Ilyen korban könnyen kialakul a győzni akarás a maximalizmus, ami kudarc esetén nehéz pillanatokat jelent a gyerekek számára.

hirdetes


Minél komolyabban foglalkozik valaki a versenyzéssel, annál több negatív hatás jön elő. Ahogy magasabb és magasabb szintre jutnak, nő a tét, ami minden esetben nagyobb stresszel jár. Ha nem tanítjuk meg a gyerekeknek, hogy a felgyülemlett feszültséget, szorongást, stresszt hogyan tudja levezetni, elengedni, akkor komolyabb következményei lesznek. Többek között stressz alapú betegségek megjelenésére lehet számítani. Egy bizonyos szint után pedig az egész sportolás a tanulás és egyéb gyerekek számára fontos tevékenységek rovására megy. A túlzott igénybevétel pedig azt eredményezi, hogy fáradtabb és dekoncentráltabb 

hirdetes

 

Megoldáskeresés

A versenysport negatív oldalát akár meg is lehet előzni, ha tudatosan felkészítjük gyerekünket erre az életvitelre. Ebben olyan edzőkre is szükség van, akik ezt tovább erősítik. Minden esetben fontos, hogy a gyerek maga válassza a sportágat, és ne szülői nyomásra döntsön. Végül pedig éreztessük vele, hogy ha már nem szeretné csinálni, akkor bármikor kiszállhat, és ez nem gyávaság, vagy feladás, hanem egyszerűen egy életszakasz lezárása. Általában kamaszkorban kezdenek el a gyerekek azzal a gondolattal foglalkozni, hogy meddig csinálják még az adott sportot.

Ilyenkor többféle hatás is éri őket, amikor az értékrendjük is formálódik. Természetes dolog, ha ilyenkor egy kicsit jobban érdekli őket a barátok véleménye, és a randizás. És ha nem szeretnének a továbbiakban sportolásból megélni, akkor tényleg érdemes már inkább a tanulmányaira koncentrálnia.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes