5 veszélyforrás a Facebookon, ami a fiatalabb korosztályt érinti

5 veszélyforrás a Facebookon, amikre eddig talán nem is gondoltál

Máté Balázs, online marketing tanácsadó
hirdetes

Nem, itt nem a gyerekrablásról lesz szó. A Facebook olyan veszélyeket is tartogat a tizenéves és huszonéves fiatalok számára, ami őket ennél sokkal jobban érdekli….

5 veszélyforrás a Facebookon, ami a fiatalabb korosztályt érinti

A szerző online marketing tanácsadó,  közösségi média marketing szakértő, egyetemi oktató, a Marketing Professzorok digitális marketing ügynökség vezetője. 


 
A Facebook a modern digitális világ egyik leghasznosabb és legszórakoztatóbb eszköze. Elég csak belegondolni, hogy milyen egyszerűvé teszi a távoli családtagokkal vagy ismerősökkel való kapcsolattartást. Nem csoda tehát, hogy a tízen- és huszonévesek előszeretettel töltenek előtte órákat minden egyes nap.

 

Azonban léteznek olyan veszélyforrások is, amelyek mindeddig elkerülték a digitális címlapokat, és akármennyire is biztonságos hely a Facebook, mindig is lesznek olyan tényezők, amelyek aláaknázhatják ezt.


 
Az alábbiakban felsorolunk néhány ilyen veszélyforrást, amelyek különösen a fiatalabb korosztályt érinthetik.


 
1. Facebook veszélyforrás: A Facebook és az oktatási rendszer szemei 


Íme valami, aminek igen komoly következményei lehetnek: kérdéses képek és megjegyzések kiposztolása Facebookra. Hogy miért? Az oktatási rendszer nagyon is jól tudja, hogy a Facebook egyfajta második otthon a fiatalok számára.


 
A Kaplan még 5 évvel ezelőtt végzett kutatása szerint a felsőoktatási felvételi biztosok 27%-a rendszeresen keres rá a Google segítségével a felvételizőkre, 26% pedig a Facebookot is leellenőrzi. Ami még ennél is ijesztőbb? Ezen keresők 35%-a talált olyan tartalmakat (képek vagy bejegyzések) a leendő hallgatókról, amelyek rossz fényben tüntették fel őket.


 
Amikor 2008-ban a Kaplan elkezdett ez után kutatni, még csak a felvételi biztosok 10%-a végzett ilyen kereséseket. Mint láthatjuk, mindössze 4 év alatt ezek száma több mint megkétszereződött. Már nem csupán az számít, hogy milyen személy az adott leendő hallgató – a biztosok tüzetesen átvizsgálják a profiljukat, kérdéses képek és bejegyzések után kutatva.

 

2. Facebook veszélyforrás: Kilátások a jövőre – álláskeresés 


Sok üzleti és egészségügyi felsőoktatási intézmény még a fent említetteknél is szigorúbb, ha a közösségi média ellenőrzéséről van szó. Ugyan ez a helyzet a munkaadókkal is, akik többsége nem szívesen látja a bulizós „partyfotókat” a jelentkezők profilján.

hirdetes


 
Ma már szinte minden munkaadó utána néz a jelentkezőknek. Azt hinnéd, semmibaj, hiszen a bulizós, beszólogatós, politikailag meghatározó képeket csak az ismerőseid láthatják. El kell keserítselek, nagy valószínűséggel lesz a munkaadódnak egy olyan ismerőse, aki neked is az, és utána fog tudni nézni mindennek.


 
És ha már az ismerősöknél tartunk. A munkaadók számára a baráti kör is mérvadó. Madarat tolláról, embert barátjáról. Egy kutatásban azt is vizsgálták, hogy mennyire hat a munkaadó döntésére az, ha a leendő munkavállaló kirúgott vagy negatív élménnyel felruházott embert ismer. A válaszadók 43%-a nem venne fel olyan embert, akinek barátairól nagyon rossz véleménye van.

 

3. Facebook veszélyforrás: Mindenki figyel 


Ha a felvételi biztosok figyelő szemei nem hangzanak eléggé ijesztőknek, akkor eláruljuk, hogy gyakran a felelősségtudatosabb felsőévesek is besegítenek az újoncok „leellenőrzésében.” Nem egyszer fordult már elő, hogy a rangidős hallgatók egy-egy merészebb bejegyzés láttán jelentették azokat az illetékeseknek. Ilyen esetekben néhány héttel a tanév kezdése előtt behívták a hallgatók szüleit egy kis elbeszélgetésre.

 

4. Facebook veszélyforrás: A törvény keze 


A kérdéses Facebook bejegyzések súlyos jogi következményeket is vonhatnak maguk után. Sok jogász egyik első dolga egy ügy tanulmányozásakor, hogy felkeresik az interneten fellelhető információkat az ügyben érintettekről, ebbe pedig természetesen a Facebook is beletartozik.


 
Még az Egyesült Államokban történt, hogy egy 20 éves fiatal balesetet okozott ittas vezetése miatt, amely balesetben egy másik fiatal súlyosan megsérült. Ez az eset kétféleképpen végződhetett volna az elkövető számára: egy enyhébb fegyházi büntetés a megyei börtönben, vagy egy sokkal súlyosabb az államiban. Az ügyész két héttel a baleset után – amikor az áldozat még mindig kórházban feküdt – rátalált egy képre az elkövető Facebookján, amelyen éppen börtönjelmezben pózolt Halloweenkor. A fiatal ez után két évet kapott az állami fegyházban.

hirdetes


 
2013-ban egy 18 éves kaliforniai fiatal elgázolt egy biciklistát, aki nem élte túl az esetet. A fiatalt eredetileg gépjárművel elkövetett emberöléssel vádolták meg, majd később ezt módosították és emberölés lett belőle. Hogy miért? A jogászok rátaláltak egy meglehetősen éles bejegyzésre az elkövető Twitter profilján, amelyben azzal dicsekedett, hogy 225 km/h sebességgel száguldozott az autópályán, és arra ösztönözte követőit, hogy „gyertek velem egy halálos menetre”.

 

5. Facebook veszélyforrás: Súlyos következmények 


A fiatalok körében elterjedt szokás hiányos öltözetben pózoló képeket küldözgetni egymásnak, azonban ha ezt egy 18 év alatti teszi, akkor az eset könnyedén gyermekpornográfiával kapcsolatos vádakat vonhat maga után.


 
Egy Ohio állami 15 éves fiatal lány pontosan ilyen vádakkal találta szembe magát, miután kérdéses jellegű képeket küldözgetett magáról barátainak. Az ügy kivizsgálása során Licking megye ügyészei azok megvádolását is fontolgatták, akiknek a lány elküldte a képeket magáról.

 

Ha ez mind nem érdekel, akkor még mindig ott van a párkapcsolat


Akármennyire is tagadja bárki, az emberek nagy részét zavarja a korábbi párkapcsolat. A férfiak nagy részének igen is fontos „az a bizonyos szám”, azaz mennyi sráccal volt az adott lány. Aki mindenét kiteregeti a Facebookra, könnyen elértéktelenedhet mások szemében. Jó, nyilván nem azért, mert kiteregeti, hanem amit csinál. De ha még azt a hibát is elköveti, hogy ez nagy dobra veri, akkor még nagyobb hibát követ el.


 
Bármennyire is azt hiszi valaki tizenévesen, hogy az az ember, akivel kapcsolatban van, élete nagy szerelme, nem lesz az. Jönni fog egy másik, egy még nagyobb. Sőt, már lehet, hogy ott is van az ismerőseid között. Látja, azt amit most posztolsz. Tudod hányszor meg fogod még azt kapni, tőle és az őt követőktől, hogy: A Pistivel bezzeg szeretted. Emlékszem azokra a képekre a Fácsédon….!

Forrás: WWW.MATEBALAZS.HU

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

8 menstruációs probléma, amit nem szabad félvállról venni

2019-06-24

8 menstruációs probléma, amit nem szabad félvállról venni

Minden nő életének része, sok kellemetlenséggel jár, de sok helyen még mindig összekapcsolják a nőiességgel. A menstruáció nagyon sok mindent előre jelezhet, segít megismerni a testünket és az abban végbemenő változásokat. Sokkal több dolgot jelez nekünk, mint gondolnánk, csak figyelni kell rájuk, és értelmezni, utánajárni, ha szükséges. Milyen tün

Minden, amit a munkahelyi kiégésről tudni kell

2019-06-20

Minden, amit a munkahelyi kiégésről tudni kell

A letaglózó munkahelyi fáradtságot mindannyian tapasztaltuk már valamilyen formában, azonban ennek az állapotnak egy ideje hivatalos neve is van: „kiégés”. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben hivatalosan is elismerte a kiégést, mint állapotot, amit „foglalkozási jelenségként” jegyeztek be nemzetközi betegség-adatbázisukba.

Ezért fontos a nyugdíj alatt is nyaralni menni

2019-06-20

Ezért fontos a nyugdíj alatt is nyaralni menni

Hamarosan beköszönt a nyár, és sok embernek már most be van jelölve a naptárában az a pár nap, amikor minden gondját, baját otthon hagyva elutazik, hogy végre önfeledten pihenhessen akár aktívan, akár passzívan. A gyötrő rutint megtörni igazi ajándék lehet, szóval miért van az, hogy sok nyugdíjas úgy érzi, nincs szüksége rá, hogy elmenjen vakációzn

Ha a változókorba léptél, ezeket tapasztalhatod

2019-06-19

Ha a változókorba léptél, ezeket tapasztalhatod

A menopauza sok jele észrevétlen marad a nők számára, mert összekapcsolják őket valami mással. Az emberek a hőhullámokat általában a változókorhoz kötik, pedig ennél sokkal többről van szó, csak ez a leggyakrabban felismert, mások kevésbé egyértelműek. Ez részben annak a ténynek is köszönhető, hogy bármelyiknek lehet számtalan más oka. Azonban, ha

8 dolog, ami felboríthatja a menstruációs ciklust

2019-06-19

8 dolog, ami felboríthatja a menstruációs ciklust

A havi menstruáció sokszor megnehezíti, kényelmetlenné teszi a nők életét, azonban ha valamiért kimarad, vagy rendszertelenné válik annak mégsem örülünk annyira. Ennek oka, hogy ha nem terhesség miatt marad el a ciklus, annak mindenképp ki kell vizsgálni az okát, és életmódot váltani, kezelni az esetlegesen háttérben álló betegségeket. Olyan dolgok

A legjobb válasz arra,

2019-06-18

A legjobb válasz arra, "Miért Önt kellene választanunk?"

Ha valaha voltál már állásinterjún, valószínűleg megkérdezték már tőled, miért téged kellene választani, és lehet, hogy hirtelen te sem tudtál mit mondani. Nem vagy egyedül, sokan megfagynak ilyen helyzetben, túlgondolják a választ, vagy pedig túl általános dolgot mondanak. Ha mostanában állásinterjúra készülsz, ne lepődj meg, lehet, hogy belefutsz

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
130 662
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 368 068
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 103

Átlagos értékelés: 4.9