notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 veszélyforrás a Facebookon, ami a fiatalabb korosztályt érinti

hirdetes

5 veszélyforrás a Facebookon, amikre eddig talán nem is gondoltál

Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Nem, itt nem a gyerekrablásról lesz szó. A Facebook olyan veszélyeket is tartogat a tizenéves és huszonéves fiatalok számára, ami őket ennél sokkal jobban érdekli….

5 veszélyforrás a Facebookon, ami a fiatalabb korosztályt érinti

A szerző online marketing tanácsadó,  közösségi média marketing szakértő, egyetemi oktató, a Marketing Professzorok digitális marketing ügynökség vezetője. 


 
A Facebook a modern digitális világ egyik leghasznosabb és legszórakoztatóbb eszköze. Elég csak belegondolni, hogy milyen egyszerűvé teszi a távoli családtagokkal vagy ismerősökkel való kapcsolattartást. Nem csoda tehát, hogy a tízen- és huszonévesek előszeretettel töltenek előtte órákat minden egyes nap. Azonban léteznek olyan veszélyforrások is, amelyek mindeddig elkerülték a digitális címlapokat, és akármennyire is biztonságos hely a Facebook, mindig is lesznek olyan tényezők, amelyek aláaknázhatják ezt.  Az alábbiakban felsorolunk néhány ilyen veszélyforrást, amelyek különösen a fiatalabb korosztályt érinthetik.

 
1. Facebook veszélyforrás: A Facebook és az oktatási rendszer szemei 


Íme valami, aminek igen komoly következményei lehetnek: kérdéses képek és megjegyzések kiposztolása Facebookra. Hogy miért? Az oktatási rendszer nagyon is jól tudja, hogy a Facebook egyfajta második otthon a fiatalok számára.


 
A Kaplan még 5 évvel ezelőtt végzett kutatása szerint a felsőoktatási felvételi biztosok 27%-a rendszeresen keres rá a Google segítségével a felvételizőkre, 26% pedig a Facebookot is leellenőrzi. Ami még ennél is ijesztőbb? Ezen keresők 35%-a talált olyan tartalmakat (képek vagy bejegyzések) a leendő hallgatókról, amelyek rossz fényben tüntették fel őket.  Amikor 2008-ban a Kaplan elkezdett ez után kutatni, még csak a felvételi biztosok 10%-a végzett ilyen kereséseket. Mint láthatjuk, mindössze 4 év alatt ezek száma több mint megkétszereződött. Már nem csupán az számít, hogy milyen személy az adott leendő hallgató – a biztosok tüzetesen átvizsgálják a profiljukat, kérdéses képek és bejegyzések után kutatva.

2. Facebook veszélyforrás: Kilátások a jövőre – álláskeresés 


Sok üzleti és egészségügyi felsőoktatási intézmény még a fent említetteknél is szigorúbb, ha a közösségi média ellenőrzéséről van szó. Ugyan ez a helyzet a munkaadókkal is, akik többsége nem szívesen látja a bulizós „partyfotókat” a jelentkezők profilján.  Ma már szinte minden munkaadó utána néz a jelentkezőknek. Azt hinnéd, semmibaj, hiszen a bulizós, beszólogatós, politikailag meghatározó képeket csak az ismerőseid láthatják. El kell keserítselek, nagy valószínűséggel lesz a munkaadódnak egy olyan ismerőse, aki neked is az, és utána fog tudni nézni mindennek.

hirdetes


 
És ha már az ismerősöknél tartunk. A munkaadók számára a baráti kör is mérvadó. Madarat tolláról, embert barátjáról. Egy kutatásban azt is vizsgálták, hogy mennyire hat a munkaadó döntésére az, ha a leendő munkavállaló kirúgott vagy negatív élménnyel felruházott embert ismer. A válaszadók 43%-a nem venne fel olyan embert, akinek barátairól nagyon rossz véleménye van.

3. Facebook veszélyforrás: Mindenki figyel 


Ha a felvételi biztosok figyelő szemei nem hangzanak eléggé ijesztőknek, akkor eláruljuk, hogy gyakran a felelősségtudatosabb felsőévesek is besegítenek az újoncok „leellenőrzésében.” Nem egyszer fordult már elő, hogy a rangidős hallgatók egy-egy merészebb bejegyzés láttán jelentették azokat az illetékeseknek. Ilyen esetekben néhány héttel a tanév kezdése előtt behívták a hallgatók szüleit egy kis elbeszélgetésre.

4. Facebook veszélyforrás: A törvény keze 


A kérdéses Facebook bejegyzések súlyos jogi következményeket is vonhatnak maguk után. Sok jogász egyik első dolga egy ügy tanulmányozásakor, hogy felkeresik az interneten fellelhető információkat az ügyben érintettekről, ebbe pedig természetesen a Facebook is beletartozik.


 

hirdetes
Még az Egyesült Államokban történt, hogy egy 20 éves fiatal balesetet okozott ittas vezetése miatt, amely balesetben egy másik fiatal súlyosan megsérült. Ez az eset kétféleképpen végződhetett volna az elkövető számára: egy enyhébb fegyházi büntetés a megyei börtönben, vagy egy sokkal súlyosabb az államiban. Az ügyész két héttel a baleset után – amikor az áldozat még mindig kórházban feküdt – rátalált egy képre az elkövető Facebookján, amelyen éppen börtönjelmezben pózolt Halloweenkor. A fiatal ez után két évet kapott az állami fegyházban.


 
2013-ban egy 18 éves kaliforniai fiatal elgázolt egy biciklistát, aki nem élte túl az esetet. A fiatalt eredetileg gépjárművel elkövetett emberöléssel vádolták meg, majd később ezt módosították és emberölés lett belőle. Hogy miért? A jogászok rátaláltak egy meglehetősen éles bejegyzésre az elkövető Twitter profilján, amelyben azzal dicsekedett, hogy 225 km/h sebességgel száguldozott az autópályán, és arra ösztönözte követőit, hogy „gyertek velem egy halálos menetre”.

5. Facebook veszélyforrás: Súlyos következmények 


A fiatalok körében elterjedt szokás hiányos öltözetben pózoló képeket küldözgetni egymásnak, azonban ha ezt egy 18 év alatti teszi, akkor az eset könnyedén gyermekpornográfiával kapcsolatos vádakat vonhat maga után.  Egy Ohio állami 15 éves fiatal lány pontosan ilyen vádakkal találta szembe magát, miután kérdéses jellegű képeket küldözgetett magáról barátainak. Az ügy kivizsgálása során Licking megye ügyészei azok megvádolását is fontolgatták, akiknek a lány elküldte a képeket magáról.

Ha ez mind nem érdekel, akkor még mindig ott van a párkapcsolat


Akármennyire is tagadja bárki, az emberek nagy részét zavarja a korábbi párkapcsolat. A férfiak nagy részének igen is fontos „az a bizonyos szám”, azaz mennyi sráccal volt az adott lány. Aki mindenét kiteregeti a Facebookra, könnyen elértéktelenedhet mások szemében. Jó, nyilván nem azért, mert kiteregeti, hanem amit csinál. De ha még azt a hibát is elköveti, hogy ez nagy dobra veri, akkor még nagyobb hibát követ el.


 
Bármennyire is azt hiszi valaki tizenévesen, hogy az az ember, akivel kapcsolatban van, élete nagy szerelme, nem lesz az. Jönni fog egy másik, egy még nagyobb. Sőt, már lehet, hogy ott is van az ismerőseid között. Látja, azt amit most posztolsz. Tudod hányszor meg fogod még azt kapni, tőle és az őt követőktől, hogy: A Pistivel bezzeg szeretted. Emlékszem azokra a képekre a Fácsédon….!

Forrás: WWW.MATEBALAZS.HU

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Jelek, hogy a pasid szerint jó eséllyel rossz barátnő vagy

2020-09-22

Jelek, hogy a pasid szerint jó eséllyel rossz barátnő vagy

Habár a férfiaknak is vannak nagyon bosszantó tulajdonságai és néha nagyon idegesítően viselkednek, a nők is csinálnak olyan dolgokat, amikkel az őrületbe kergetik a barátjukat. Fontos, hogy ezeket felismerjük, hiszen vannak jelei annak, hogy nem igazán vagy jó barátnő a szemükben, így dolgozhatsz rajtuk, mielőtt a kapcsolatodba kerülnének.

Férfiak elmondták, miért csalták meg a barátnőiket

2020-09-15

Férfiak elmondták, miért csalták meg a barátnőiket

Hogy kiderüljön, mi is áll a hűtlenség mögött, megkérdeztem barátokat, ismerősöket, hogy nekik mi okuk volt a megcsalásra. Íme a válaszok.

Az erős nők kerülik ezeket a mérgező kapcsolatokat

2020-09-21

Az erős nők kerülik ezeket a mérgező kapcsolatokat

Egy mérgező kapcsolatnak számtalan formája van és sok ember még csak nincs is tudatában, hogy ő is abban él. Ezek azonban nagy terhet jelentenek, épp ezért az erős nők nem fogadják el őket. Bemutatunk néhány tipikus mérgező kapcsolatot, amiből az erős nők mindig kisétálnak.

Házi praktikák ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésére

2020-09-22

Házi praktikák ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésére

Az ízületi gyulladás, illetve fájdalmak nagyon sok embert érintenek és az orvostudomány egyelőre sajnos csak fájdalomcsillapítókkal tud ellene harcolni. Habár ezek működnek, nyilván nem megoldás és hosszútávon sok mellékhatásuk lehet. Az otthoni gyógymódok, valamint a mozgás is nagyon hatásosak. Bemutatjuk a legjobb módszereket, amik csökkentik a f

Ezekhez sosem illene hozzányúlnod más házában!

2020-09-21

Ezekhez sosem illene hozzányúlnod más házában!

Ha látogatóba mész valakihez, az alábbi illemszabályokat illik betartani, hogy te és a vendéglátód se kerüljön kellemetlen helyzetbe! Nézzük, mi az, amihez nem kellene nyúlnod!

Tünetek, amik arra utalnak, hogy egy nőnél hormonális egyensúlyzavar lépett fel

2020-09-15

Tünetek, amik arra utalnak, hogy egy nőnél hormonális egyensúlyzavar lépett fel

Téged is érint a hormonális egyensúlyzavar? A hormonokról az embereknek általában a tinédzserek és a terhes nők jutnak eszükbe, pedig a változókor alatt is nagyon komoly ingadozás van a szintjüket tekintve. Lássuk, milyen jelei vannak a hormonális egyensúly felborulásának.


Csajos Érdekességek Párkapcsolat Randi Tanács