notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az avokádó csodás hatása a szervezetre

7 avokádós recept - a hét minden napjára

helloladies.hu
hirdetes

Az avokádó olyan univerzális növénynek mondható, hiszen gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Fantasztikus hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns is. Ismerd most meg közelebbről, és próbáld ki te is a recepteket!

Avokádós receptek

Az avokadót a spanyol hódítók még a 16. században hozták be Mexikóból Európába. A növény a babérfélék családjába tartozik, színe sötétzöldes fekete, alakja inkább körteforma, héja pedig fajtától függően sima vagy kicsit ráncos. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek, melyet nagyon sok területen alkalmaznak. 

 

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, valamint a gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, illetve kalcium és magnézium is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, magas vitamintartalmának köszönhetően pedig nagyszerű antioxidáns. Az avokádó olajtartalmánál fogva kiváló bőrápolószer a kiszáradt bőrre, és valódi segítséget nyújthat az ekcéma kezelésére is, mely manapság egyre több kisgyereket is érint.  A gyümölcs magjából gyógyszirupot is előállítanak, amely reumatikus fájdalmak gyógymódja lehet. 

 

Érdekes tudnivalók


Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Ha van egy kis türelmünk és kwdvünk, akár otthonunkban is nevelhetünk avokádót – már a kezdetektől. Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy megmosott avokádómagot a hegyes végével lefelé felfüggesztünk egy fogpiszkáló segítségével egy vízzel teli pohárra úgy, hogy belelógjon. Néhány héten belül a mag megreped, gyökeret ereszt, majd levelet is hoz. A csíráztatásnál arra kell mindenképpen odafigyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen. Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba, és kezdődhet is az igazi kihívás: olyan növényt termeszteni, mint ami a legjobb piacokon is fellelhető!

hirdetes

 

Lássuk most a recepteket

 

Püré, leves, krém

 

Kukoricás-korianderes-paprikás toast


A kukoricát kis olivaolajon meg kell grillezni, és meg kell vérni, míg langyosra hűl. Ezután apró darabokra kell szedni, és összekeverni egy kis fűszeres vajjal. 

hirdetes

Jöhet az avokádó. A szokásos módon szabaduljunk meg a héjától, majd a finom gyümölcsrészt apró darabokra vágva pürésítsük (ehhez elég egy jobb botmixer is). Ha ezzel is megvagyunk, fűszerezni kell a pépet, majd hozzáadni kevés lime-levet, és mondhatni, már készen is van a finomság. 

Végezetül mehet minden a kenyérre, a tetejére pedig egy kis feta és koriander.

 

 

Fokhagymás avokádó


Gyors és laktató. Ezzel a két szóval jellemezhető ez a reggeli, mely nagyon egészséges is. És hogy hogyan áll össze mindez? 

A pirítósokat kend be egy kevés fokhagymával, az avpkádót pedig a szokásos módon hámozd meg. Szeleteld fel olyan vékonyra, amilyenre csak tudod, és rakd őket szépen sorba a kenyéren. Ha ez megvan, meg kell szórni különféle magvakkal – ki mit szeret: lehet szezámmag, kendermag, kesudió, fenyőmag stb.), majd ha gondolod, jöhet rá némi chilipehely. Legvégül jön a tetejére kevés petrezselyem, ami nagy szívességet tesz, ugyanis elveszi a fohagyma élét – már ami a leheletet illeti. Ha már úgyis itt a jó idő, tálalj mellé paradicsomot vagy paprikát, hisz így lesz teljes az összkép és az ízvilág!

 

 

A következő oldalon is találtok még recepteket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Nagyon káros az egészségre a túl sok só!

2019-11-18

Nagyon káros az egészségre a túl sok só!

A sótól minden finomabb lesz, de ha túl sokat eszünk belőle, annak súlyos következményei lehetnek az egészségünkre nézve. Az élelmiszeripari vállalatok rengeteget költenek, hogy rájöjjenek, mi az, amitől visszatérő vásárlóik leszünk, és sajnos rájöttek, hogy a só növeli az eladásaikat, mert egyfajta függőséget okoz, de emellett egészségtelen is.

A teafogyasztás egészségre gyakorolt hatásai

2019-09-02

A teafogyasztás egészségre gyakorolt hatásai

Ha elszürcsölgetsz egy csésze teát, miközben ezt a cikket olvasod, szinte minden szervnek jót teszel a testedben! A cukrozatlan, édesítés nélküli tea gazdag antioxidánsban, ami segít megelőzni a krónikus betegségeket, és segít megújulni a testben lévő sejteknek. Megsemmisíti a testben található szabadgyököket és csökkenti a gyulladást is. Úgyhogy k

A csodálatos méz sokoldalú felhasználása

2019-08-30

A csodálatos méz sokoldalú felhasználása

A méz már hosszú idők óta ismert csodaszer. Régóta tudjuk, hogy nagyon jó hatással van az emberi szervezetre. Ha kíváncsi vagy mi mindenre lehet felhasználni, olvasd el az alábbi cikket.

Gyümölcsök és zöldségek, amiket minden nap fogyasztanunk kellene

2019-08-29

Gyümölcsök és zöldségek, amiket minden nap fogyasztanunk kellene

„Egy alma az orvost távol tartja” – mindenki ismeri a mondást, és nagyon jó tanács, mivel az alma valóban nagyon jó hatással van az egészségre, arra viszont már nem tér ki, hogy ezenkívül mi mást is kellene még ennünk. Lássuk, miért kellene minden nap gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanunk, és miből mennyi az ajánlott mennyiség.

Ilyen tünetei vannak, ha kevés a testedben a C-vitamin

2019-08-15

Ilyen tünetei vannak, ha kevés a testedben a C-vitamin

Mint alapvető és nagyon fontos tápanyag, a C-vitamin védi a testet és az immunrendszert a különböző betegségektől. A testnek szüksége van a rendszeres, megfelelő adag C-vitaminra ahhoz, hogy megelőzze a betegségek kialakulását. Ha a test nem jut elegendő C-vitaminhoz, a tünetek rengeteg formában megmutatkozhatnak. Nézd meg, milyen jelei vannak anna

Cukor detox: Szokj le a cukorról 10 nap alatt

2019-08-08

Cukor detox: Szokj le a cukorról 10 nap alatt

A cukor határozottan az egyik legnagyobb függőséget okozó anyag – nyolcszor nagyobb függőséget képes kialakítani, mint a kokain, annyi különbséggel, hogy a cukor nem „érzelmi szenvedély, hanem biológiai. Azok, akik aránytalanul sokat fogyasztanak belőle, jelentősen megváltoztatják az agy mechanizmusait az öröm, élvezet és jutalmazás terén. Lényegéb

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
339 468
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 091 623
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 227

Átlagos értékelés: 5.0