notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

8 program gyerekeknek a nyárra

hirdetes

8 program gyerekeknek a nyárra

Puskás Rékka

Kitört a szünidő, s bár az utóbbi hónapokban sem jártak a gyerekek oviba-suliba, most már nem kell tanulniuk, ezért rengeteg energiájuk van, amit valahogy le kell kötni. Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amit a gyerekek élvezni, a szülők pedig könnyen kivitelezni tudnak. Egyik sem igényel hosszas előkészületeket, és akár a nagyszülők felügyelete alatt is nyugodtan csinálhatják.

A kreatív programok is jobbak a szabadban

1. Festés

A legtöbb gyerek festés közben összemaszatolja magát és környezetét egyaránt. Épp emiatt az a legszerencsésebb, ha a friss levegőn kísérletezik a festékekkel. Akár kint a kertben, így egyszerre jut az agya friss oxigénhez, megdolgoztatja a kreativitását, és itt tudja a legkevesebb kárt okozni, ha kiborul a vízfestékes, vagy az ecsetes pohár. Megtaníthatod pillangót is festeni a félbehajtott papírra; a lepke szárnyát az egyik oldalon megfestitek, aztán összehajtjátok a papírt, és amikor újra kinyitjátok, már mindkét oldalon lesz szárnya. Érdemes vízfestéket használni, mert könnyeb vele bánni és a foltokat is könnyebb eltüntetni.

2. Gyurmázás

A klasszikus gyurma szerintem minden szülőnek ismerős. Akárcsak a festést, ezt is érdemes kint, a szabadban csinálni, nem csak, mert így a bútorok és a szőnyeg esetleg gyurmamentes marad, hanem azért is, hogy a gyerek a jó levegőn legyen, amíg alkot. A gyurmának van egy olyan verziója, hogy süthető gyurma. Ez azért jó, mert amit készít, azt meg is süthetitek, és akkor egy szilárd figura marad. Érdemes lehet például gyöngyöket csinálni gyurmából, mindenféle színű golyót, amit aztán egy hurkapálcával átszúrtok, kisüttök, és már mehet is a gyöngyfűzés!

hirdetes

3. Virágpréselés

hirdetes

Ez is izgalmas program a gyerkőcöknek. Menjetek el sétálni, kirándulni, vagy akár csak ki a kertbe, és gyűjtsetek mindenféle virágot, levelet. Ezeket aztán tegyétek sütőpapírba, majd egy jó vastag könyv segítségével préseljétek le! Meg lehet próbálni vasalóval is, de az egyes növényeknél nem működik. A préseléshez ugyan türelem kell, ugyanakkor van mit várnia a gyereknek, amitől izgatott lesz. A lepréselt virágokból aztán készíthet képet, ha egy papírlapra szépen felragasztja őket, majd keretbe teszi, ami kitűnő ajándék lehet a nagyszülőknek is. Később, pár év múlva jó lesz visszanézni ezeket a képeket, vagy akár a nyár végén, hogy miket talált és csinált az elmúlt hónapokban.

4. Kincsvadászat

Ez egy olyan program, amit lakásban nem a legjobb kivitelezni, a kertbe találták ki. Igényel némi szervezést, ugyanakkor remekül lefoglalja a gyerekeket, miközben megmozgatja az agyukat. A dolog lényege egyszerű: rejts el mindenfélét a kertben, amiket aztán neki meg kell keresni. De nem ám össze-vissza! Az elsőhöz tőled kapja az útmutatót, és minden kincsnél ott lesz a következőhöz vezető nyom. Ezek lehetnek találóskérdések, fejtörők, amiken gondolkodnia kell, és akkor nem fog pikkpakk végezni, ellenben nagyon izgalmasnak fogja tartani.

A következő oldalon vár még négy programötlet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

DIY Fejlesztő gyerek Kisfiú Kislány Kreatív Nevelés Nyár Praktikák