Mi az a Barre edzés, és miért ajánlom mindenkinek? Most kiderül!

Mi az a Barre edzés, és miért ajánlom mindenkinek? Most kiderül!

helloladies.hu

Meglehet, hogy hallottál már a Barre edzésről, de sokakhoz hasonlóan így önmagában ez a szó valószínűleg neked sem mond valami sokat. A „balerina edzésként” is emlegetett edzésmód papíron alakformálást, a központi (core) izmok erősítését, és egész testes rugalmasságot ígér, akár néhány alkalom után.

Mi az a Barre edzés, és miért érdemes kipróbálni?

Ha mindez nem lenne elég, a Barre állítólag egy kevésbé megterhelő edzés is, ami nem veszi túlzottan igénybe az ízületeket, és szinte minden korosztály számára ideális, gyakorlottságtól függetlenül. De milyen is pontosan a Barre edzés, és kínál-e annyi előnyt, hogy neked is megérje kipróbálnod? Cikkünk ezt segít eldönteni!

 

Mi az a Barre edzés? 


A Barre egy olyan edzéstípus, amely egy vízszintes kapaszkodó rudat használ a legtöbb gyakorlathoz. Erről kapta a nevét is – a barre az a rúd, amivel a klasszikus balett-táncosok gyakorolják a mozdulataikat. A Barre edzések ezeket a bemelegítő balett-mozdulatokat alkalmazzák, csak éppen olyan formában, hogy az egész testet át lehessen mozgatni velük, méghozzá tánctudás nélkül. A gyakorlatok kicsi, izometrikus mozdulatokra, és izomnyújtó, a rugalmasságot javító mozgásokra épülnek.

 

Habár minden edzőnek megvan a saját módszere, egy általános Barre edzésben táncmozdulatokkal, kapaszkodórúd-gyakorlatokkal, Pilates gyakorlatokkal, és jógapózokkal is találkozhatsz. Habár a gyakorlatok általában az egész testre kihatnak, első sorban a test alsó felére összpontosulnak, és ott erősítenek, javítják a rugalmasságot, és fejlesztik a mozgásszabadságot.

 

Mik a Barre edzés előnyei?


A kérdés az, hogy kínál-e valamit a Barre, amit például egy sima Pilates edzés nem ad meg? Megéri vele foglalkozni? Nos, sokak szerint igen – íme néhány a Barre edzés legfontosabb előnyei közül.

Szikárabb, mutatósabb izmokat fejleszt


A Barre edzés izomnyújtó jellegének köszönhetően nem méretes izmaid lesznek, hanem vékonyabbak, amelyek állóképesség szempontjából hatékonyabbak. Az edzések azokat az izmokat célozzák meg, amelyek szoros kapcsolatban állnak a karban és lábban található csontokkal, illetve a gerinccel, ezzel javítva az egyensúlyt és erősítve a core izmokat.

 

Ez azt jelenti, hogy egy Barre edzés során olyan izmokat is megcélzol (és erősítesz), amelyeket sok más edzésforma (például a futás) elhanyagol. Más szavakkal: a Barre minden szögből erősíti az izmokat, nem csak elölről és hátulról.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Alakformálás Edzésmódok Egészséges életmód Fitness