notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit tegyek ha a párom depressziós?

Depressziós a párom, mit tegyek?

Helloladies.hu
hirdetes

Ha az élet egy romantikus regény lenne, aminek az utolsó oldalát mindenki egy nagy mosollyal zárja, akkor a párkapcsolatok is másképpen működnének, mint a valóságban. Azonban az élet (és a egy kapcsolat) nem ilyen egyszerű, és olyan dolgok állhatnak két, egymást őszintén szerető ember közé, amelyekről egyikőjük sem tehet.

Depresszió

Ilyen dolog a depresszió is, ami egy ritkán fontolóra vett tényező egy párkapcsolatban. A depresszió bármikor felütheti a fejét, még akkor is, ha két ember már rég óta van együtt. Talán veled is megesett, hogy azt vetted észre párodon, hogy folyamatosan letört, szorong, pesszimista megjegyzéseket tesz, nem élvezi annyira azokat a dolgokat, amiket mindezidáig imádott, és általánosságban kimerülten, kedvetlenül viselkedik.

A depresszió stresszessé teheti az egyébként is komplikált kapcsolatokat (ne feledjük, nem egy regényben vagyunk), és ha nálatok is megjelent, akkor fontos, hogy mindenben támogasd partneredet, és együtt vészeljétek át ezt az időszakot. A következő tippekkel ebben szeretnénk segíteni!

 

1. Ismerkedj meg a depresszióval


Ha utánanézel a depresszió jellemzőinek, akkor máris egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy megértsd, min is megy keresztül párod. A depresszió az agy működésének elváltozása, ami azt eredményezi, hogy az emberek borzasztóan érzik magukat. Ha tudod, hogy mi okozhatta ezt barátodban/barátnődben, akkor sokkal empatikusabban közelítheted meg őt. Érdemes megjegyezni, hogy gyakran érezheted azt, hogy párod sértegetni próbál – ez ilyenkor normális, és próbáld ne magadra venni a dolgokat.

hirdetes

 

 

2. Néha elég, ha csak ott vagy neki


A depresszióval küszködők gyakran elzárkóznak, nem kérnek segítséget, és nehezükre esik megnyílni arról, hogy mi bántja őket, hogy mit éreznek. A legintenzívebb kirohanásokkor különösen nehéz lehet eldöntened, hogy mit is kellene tenned, hogy hogyan reagálj ezekre.

Azonban nem szabad azon rágódnod, hogy mindig megtaláld a tökéletes megoldást. Amikor a partnered nem érzi jól magát, már fizikai és érzelmi közelséged is egyfajta segítségnyújtás lehet. Nem kell megoldásokat kínálnod a problémára, vagy kibeszélni őt az érzéseiből („ne gondolkodj így”, „rosszul állsz hozzá”, stb.), még ha jóindulattal is tennéd ezt. Csak légy ott és hallgasd meg őt, mert gyakran az együttérzés a legnagyobb segítség.

hirdetes

 

 

3. Önállósítsd magad


Ösztönözd párodat egészséges tevékenységekre, amiktől jobban érezheti magát. Ez lehet akár egy egyszerű séta, vagy egy kis szükséges magány, hogy olvashasson, írhasson a naplójába, vagy meditálhasson egyet. Mindig támogass, és sose erőltess – nem akarj bűntudatot kelteni benne, ha nem ment el egy találkozójára, vagy elfelejtette bevenni valamelyik gyógyszerét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

8 titok az egészséges párkapcsolatért!

2019-11-19

8 titok az egészséges párkapcsolatért!

Vannak párok, akik boldogabbak másoknál? Bizonyára. De a legtöbb esetben ennek semmi köze ahhoz, hogy jobban szeretnék egymást, csupán megtesznek olyan dolgokat is, amit a legtöbben nem. Először is a nyilvánvaló: a kapcsolatok nagyon összetettek, mert az őket alkotó emberi lények is összetettek. Néhány ember jobban, mint mások, és vannak, akikből a

Jelek, hogy megcsalnak...

2019-11-18

Jelek, hogy megcsalnak...

Azt gyanítod, hogy a párod megcsal? Sajnos időként szinte minden kapcsolatban vannak helyzetek, amikor az egyik fél aggódik a másik hűtlensége miatt. Végül is biztonságban kellene magad érezned mellette, ez viszont nem valósulhat meg, ha nem bízol meg benne, vagy kételkedsz a hűségében. Ezek a jelek segítenek eldönteni, hogy van-e okod kételkedni b

Jelek, hogy a partnered veled akarja tölteni az életét

2019-11-11

Jelek, hogy a partnered veled akarja tölteni az életét

Talán nincs is jobb érzés, mint szerelembe esni, de a működő párkapcsolatokba sok munkát kell fektetni. Főleg, ha új kapcsolatba vágunk, sokszor gondolkozunk azon, hogy vajon sokáig fog-e tartani, de még a több éves (vagy évtizedes) párkapcsolatokban is eljön időnként az a pont, ahol úgy érezzük, talán nem fog örökké tartani. Tudnunk kell kezelni a

Egy hét a boldog párkapcsolatért

2019-11-07

Egy hét a boldog párkapcsolatért

Szeretnéd még jobban megerősíteni a párkapcsolatodat? Csináld végig ezt a hét napos 'edzéstervet' a pároddal, és a hetedik nap végén látni fogod az eredményeket!

Lehet, hogy téged sokkal jobban érdekel a kapcsolatotok, mint őt?

2019-11-05

Lehet, hogy téged sokkal jobban érdekel a kapcsolatotok, mint őt?

Lehet, hogy neked is vannak kétségeid a kapcsolatod valódisága felől? Egyaránt jelen van mindkét fél részéről az „adni és kapni”? Annyira érdekled a másikat, mint ő téged? Sajnos nagyon is gyakori, hogy a két fél nem egyformán kötelezi el magát, pedig mindketten megérdemlitek, hogy olyannal legyetek, akivel egy kiegyensúlyozott, egészséges párkapcs

Tudd meg, hogy érdemes-e még harcolni a kapcsolatodért!

2019-11-04

Tudd meg, hogy érdemes-e még harcolni a kapcsolatodért!

Többször megéri dolgozni egy kapcsolaton, mint sem, de nem mindig. Néha nehéz meghozni a döntést, és sok dolgot számításba kell venni, mielőtt döntenél arról, hogy benne maradsz-e egy kapcsolatban, vagy sem. Hagyd, hogy az alábbi jelek segítsenek az elhatározásban, hogy maradsz, vagy mész…

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
339 468
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 091 623
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 209

Átlagos értékelés: 4.7