notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mikor kell lecserélni a fogkefénket? Egy tanulmány segít!

hirdetes

A fogkefe a fürdőszoba baktériumfarmja, de félni is kell tőle?

SzSz

A Manchesteri Egyetem szakértői szerint fogkeféd durván 100 milliónyi baktérium, köztük E. coli és Staphylococcus otthona, az Alabamai Birmigham Egyetem kutatói pedig székletben leledző baktériumokat találtak a fogkeféken.

De ne rohanj mindjárt a fürdőszobába, hogy a kukába hajítsd fogkefédet. Valójában szádban is elképesztően sok baktérium élősködik, és a fogkeféden található társaiktól sem feltétlenül kell félned. Azonban mindenképpen hasznos, ha igyekszel tisztán tartani, és az alábbiakban ehhez kínálunk néhány hasznos tanácsot.

A fogkefe a fürdőszoba baktériumfarmja, de félni is kell tőle?

Szád a baktériumok birodalma

Szánkban napi szinten több száz különböző mikroorganizmus fordul meg. Még a fogakra lerakódó lepedék is baktériumokból tevődik össze. Mindez általánosságban nem jelent problémát, hacsak nincs egészségtelen egyensúly a száj baktériumai között.

Hogyan árthat a fogmosás

Fogmosás közben (főleg, ha elektromos fogkefét használsz) a dörzsölés során akár még az ínyed alá is betuszkolhatod a különböző baktériumokat. Mivel ezek többsége egyébként is a szádban élősködik, nem igazán szabad, hogy bajt okozzanak. Azonban fogkefédet más is használja, akkor könnyedén baktériumokat „cserélhetsz” az adott illetővel.
A legnagyobb veszélyt a visszatérő betegségek kockázata jelenti. Ha immunrendszered legyengül, akkor egy baktériumokkal teli fogkefével könnyedén újrafertőzheted magadat.

Tehát a fogmosás veszélyes az egészségre?

Nem erről van szó. Saját fogkefédtől valójában nagyon nehezen betegedhetsz csak meg. Még ha az eszköz tele is van baktériumokkal, immunrendszered valószínűleg elég erős ahhoz, hogy ezekkel gond nélkül elbánjon.
Célszerű azonban odafigyelned fogkeféd tisztaságára, és megvédeni minden felesleges szennyeződéstől. De hogyan?

Ne a WC-vel egy helységben tárold fogkefédet

Ha a WC a fürdőszobában van, nem pedig egy külön helységben, akkor valahányszor lehúzod azt, a víz rengeteg baktériumot csap fel a levegőbe, amik aztán letelepednek a fürdőszoba különböző felületein – a fogkeféken és a fogmosó poharakon is.
Ha tehát a WC a fürdőszobában van, akkor tárold fogmosó felszerelésedet egy zárható szekrényben, vagy csak a fogmosások idejére vidd be azt a fürdőbe. Ha szeretnéd megvédeni fürdőszobád többi részét a felcsapódó baktériumoktól, akkor lehúzás előtt hajtsd le a WC ülőkéjét.

hirdetes

Mi a helyzet a fogkefetartókkal?

Az NSF kiderítette, hogy a fogkefetartók átlagosan a harmadik helyen állnak a legtöbb baktériumnak otthont adó háztartási kellékek listáján (a mosószivacsok és a konyhai mosdókagylók után). Fontos tehát rendszeresen lefertőtleníteni fogkefetartódat, és lehetőleg ezt is zárt helyen tartani.

Hasznos tanácsok a fogkefék tárolásához

Miután a lehető legtávolabb helyezted fogkeféidet a WC-től, és lefertőtlenítetted a fogkefetartódat, fontold meg az alábbi tippeket is fogkefé(i)d biztonságosabb tárolásához:

  • Alaposan öblítsd le fogkefédet tiszta csapvízzel minden használat után.
  • hirdetes
  • Két használat között hagyd, hogy a fogkefe teljesen megszáradjon. Ne használj fogkefekupakot, mert ezzel csak bezárod a nedvességet a szálak közé, ami kedvez a baktériumoknak és a penésznek.
  • A fogkefét mindig állítva tedd le, ne fektetve, hogy a feje semmilyen felülethez ne érjen hozzá.
  • Soha ne használd más fogkeféjét, és ne osztozkodj másokkal sajátodon.
  • Tárold egymástól külön a fogkeféket, mert ha túl közel kerülnek egymáshoz, átadhatják egymásnak a baktériumokat.

Megéri fogkefe-fertőtlenítőt használni?

Egyes termékek azt ígérik, hogy fertőtlenítik fogkefédet, amikor nem használod azt. Némelyik termék UV-fénnyel működik, de vannak spray-k és öblítőszerek is. Léteznek továbbá antibakteriális szálakkal felszerelt fogkefék is.
Tény, hogy ezek a termékek képesek lehetnek elpusztítani a baktériumok egy részét, de egyelőre nincs szilárd tudományos bizonyíték rá, hogy a betegségek kockázatát is csökkentenék.
Mikróba és mosogatógépe azonban soha ne helyezd fogkefédet, mert ezek a termékek nem képesek ellenállni az ezekben uralkodó körülményeknek, és könnyedén tönkremehetnek bennük.

Mikor kell lecserélni a fogkefét?

A fogkeféket 3-4 havonta javasolt lecserélni, vagy előbb is, ha a kefeszálak láthatóan kezdenek tönkremenni. Egy betegségből kigyógyulva is ajánlott új fogkefét venni, vagy ha immunrendszered átmenetileg legyengül. Ugyan ez vonatkozik az elektromos fogkefék cserélhető fejére is. A három hónapos rendszert könnyű megjegyezni, hiszen így lényegében minden évszak elején kell majd cserélned fogkefédet. A gyermekek fogkeféjét ennél gyakrabban is ajánlott cserélgetni.

Ügyelj szád tisztaságára

A rendszeres fogmosás elengedhetetlen, hogy ínyed és fogaid egészségesek és erősek maradhassanak. Érdemes továbbá szájvízzel öblögetni, mielőtt a szádba vennéd a fogkefét, hogy valamivel kevesebb baktérium kerülhessen rá.

Az otthoni szájápolás mellett pedig elengedhetetlen a rendszeres dentálhigiéniai kezelés, amely során fogkő eltávolítást végeznek el. Ha igazán jó fogorvost keresel, ahol fájdalommentesen oldják meg fogászati problémáid, keresd fel a Rosental rendelőjét. Kérj időpontot az alábbi linkre kattintva: szájsebészeti rendelő Buda

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes