notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fülbevaló trendek régen és ma

hirdetes

Fülbevalók régen és ma

helloladies.hu

A fülbevaló a testmódosítás legrégebbi formája. A hosszúra nyúlt fülcimpa sok kultúrában a bölcsesség jelképe, mivel úgy tapasztalták: ahogyan öregszünk, úgy nyúlik a fülcimpánk. A világ számos pontján ezt a természetes folyamatot mesterségesen, nehéz fülbevalókkal segítették.

Fülbevaló trendek és viselése

A tengerészek életében a fülbevaló különös értéket jelentett

Az újoncok beavatási szokásaihoz tartozott, hogy a hajóra lépő fülét hegyes szöggel ütötték át, majd fülbevalót tettek bele. Minél nemesebb anyagból volt az ékszer, annál többet ért – nemcsak életében, hanem halálában is. Amikor ugyanis egy tengerész meghalt, a fülbevaló a tisztességes keresztény temetés fedezetéül szolgált. Azt is szimbolizálta (az alakja általában kerek volt), hogy a gazdája már körbehajózta a Földet, vagy legalábbis eljutott az Egyenlítőig.

Az egyik fülben hordott fülbevaló

A páratlanul, az egyik fülben hordott ékszer divatja sokak szerint azért terjedt el, mert a fülbevaló másik fele messze hagyott kedvesek hajfürtjei alatt himbálódzott, így szimbolizálta az összetartozást. A fülönfüggő a gazdagság jelképe maradt a 15–16. század Európájában is, nemcsak a nők, hanem a tehetősebb férfiak, sőt az uralkodók is viselték – legtöbbször aranykarikát vagy hatalmas igazgyöngyöt. A nők persze tobzódhattak, ötvösök hadai keresték az új formákat, méreteket, díszítési lehetőségeket.

A gyöngy mint fülbevaló

A gyöngy önmagában is értéket képviselt, de keretbe foglalva, hordható ékszerként igazi remekmű volt. Nem véletlen, hogy az észak Mona Lisájaként emlegetett Vermeer-festmény, a Turbános nő, vagy ahogy többen ismerik: a Leány gyöngy fülbevalóval épp ennek az ékszertípusnak állít örök emléket. 
A fülönfüggő a világ más pontjain, így Indiában is a gazdagságot jelképezte, ahol a lányok mindegyike, de a fiúk többsége is megkaphatta. A lányok már születésük után néhány nappal viselhették, de leggyakrabban az ötödik év betöltése előtt kapták meg. Nepálban, Laoszban, Srí Lankán hasonló szokások voltak érvényben. A tehetősebb nők sok fülbevalót is hordtak egyszerre, a férfiak fülbevaló-viselési szokásait azonban szabályozták, fülenként csak egyet hordhattak.

hirdetes

A fülbevaló nem csak a gazdagok kiváltsága volt 

A rabszolgaság idején számos gazda készítettet olyan „ékszert”, amit csak segítséggel lehetett eltávolítani. A fülbevaló jelezte a tulajdonos kilétét, így a rabszolgaság egyértelmű kifejezője volt. Európában az a szokás járta, hogy a hallgatózáson kapott szolgák fülét kilyukasztották, eleinte főképp a fájdalom és az elrettentést végett. Voltak azonban, akik a balszerencsét is a javukra fordították. Egyesek fülébe ilyenkor értékes fülbevaló került. Ők voltak azok, akik hallgatózás közben súlyos titkokat derítettek ki, és hallgatásuk ára a drága fülönfüggő volt. Gyönyörű ékszerrel megfizetni a hallgatást, nos, ez volt a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer, sokan éltek is vele, ha muszáj volt…

II. (Fülbevalós) Péter

A leghíresebb fülbevalót viselő ember alighanem II. (Fülbevalós) Péter, Havasalföld fejedelme volt a 16. században. Feltételezik, hogy Vitéz Mihály féltestvére, de mindenképp Petraskó havasalföldi fejedelem törvénytelen fia volt. A trónkövetelésben azonban ez a tény nem gátolta meg, és utazásai során mindenhol pártfogókat keresett. 1579-ben végül elnyerte a Valois-ház feltétel nélküli támogatását, ekkor jelent meg fülében a fülbevaló... Ez a tény rögtön találgatásokra adott alkalmat, és Péterről elterjedt, hogy III. Henrik francia király mingnonjává vált, azaz feltehetőleg egyike lett a király szeretőinek. Ennek a kapcsolatnak köszönhette, hogy a török Porta trónra segítette. A családi viszálykodás, a hatalomért vívott harc azonban csak ideig-óráig kedvezett Fülbevalós Péternek, végül épp pártfogói, az oszmánok végeztek vele bő tíz évvel később.

hirdetes

Fülbevaló = szabadság

Az 1960-as évek végén, amikorra a fülbevaló viselése már erősen a nőkhöz és az aktuális divathoz kötődött, egyszer csak újra teret nyert a férfiak körében is. Szolidan a homoszexualitást, nagyobb, kihívóbb formákkal a hippikorszakot hirdette. A kamaszkorú lányok körében ugyanakkor egyfajta beavatási szertartásként terjedt el az USA-ban a fül kilyukasztása: egy-egy ott alvós, „ear piercing parties” alkalmával egymás fülét lyukasztották ki a gimnazisták. Az 1978-ban készült Grease című film, amelyben Olivia Newton-John játssza Sandyt (ő ugyan nem engedi kilyukasztani a fülét), ennek a szokásnak állít emléket.

A hetvenes években a fülbevalót a punk- és rocktársaságok sajátítják ki, majd a 80-as években olyan erős trend lesz, hogy új divat születik belőle, s a zenészek után a profi sportolók is hordani kezdik. A brit férfiak körében a mindkét fülben viselt fülbevalót George Michael Wham! című albuma teszi divattá, de érdekes módon az USA-ban ez nem terjed el. S az, hogy egy fülben több fülbevaló is legyen, különösen a nők körében gyakori.

A fülbevaló a fantázia világát sem kerülte el

A híres Star-Trek sorozatban a bajoriak személyisége szoros összefüggésben van a fülbevalójukkal. Kivitelezése mélyen összekapcsolódik a családfával és d'jarrával, de néhány vallási és katonai személy a munkájához igazította a fülbevaló alakját is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Így használd a kiegészítőket a tökéletes szetthez

2019-10-18

Így használd a kiegészítőket a tökéletes szetthez

Ha ékszerekről és kiegészítőkről van szó rendszerint vagy túlzásba esünk, vagy szinte egyáltalán nem figyelünk rá, nehéz megtalálni az arany középutat. Ismerd meg ezeket a belsős trükköket a kiegészítőkkel kapcsolatban és a szetted mindig tökéletes lesz.

Módszerek, amikkel sokat tehetsz az egészségedért és 1 percbe telnek

2020-09-15

Módszerek, amikkel sokat tehetsz az egészségedért és 1 percbe telnek

Ha szeretnénk megőrizni az egészségünket, az sok időt vehet igénybe, hosszútávon azonban mindenképp megéri, sőt az apró lépések is sokat számítanak. Vannak dolgok, amikre 60 másodperc is bőven elég és csodákat művelnek a testtel. Itt van néhány módszer, ami sokat tesz az egészségért és kevesebb, mint 1 percbe telik!

Ezeket a színeket ne válaszd az otthonodba!

2020-09-15

Ezeket a színeket ne válaszd az otthonodba!

Egyáltalán nem könnyű az otthonunk különböző részeire megtalálni a tökéletes színt, ráadásul bizonyos színek növelhetik, de csökkenthetik is az értékét. A szakértők szerint ezeknek a színeknek semmi helye a lakásban!

Népszerű turista célpontok, amik még a mi életünkben eltűnhetnek

2020-09-14

Népszerű turista célpontok, amik még a mi életünkben eltűnhetnek

A jól ismert, népszerű helyekről, legyen akár modern, akár történelmi hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy örökké itt lesznek, sajnos azonban sok jelentős, kulturális nevezetesség van veszélyben világszerte.

A téli esküvők 10 előnye, amiért Ön is átgondolja majd, hogy ne nyáron akarjon férjhez menni!

2020-09-14

A téli esküvők 10 előnye, amiért Ön is átgondolja majd, hogy ne nyáron...

A nyári szertartások is nagyon gyönyörűnek, de megvan a maguk negatív oldala is. Mutatunk 10 jó okot, amiért megéri inkább télen tartani az esküvőjét.


Divat Ékszer Érdekességek