notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A guggolás nagyon jó dolog

hirdetes

Ezért érdemes elkezdeni guggolni

helloladies.hu
Guggolás, és amiért kéne guggolnod neked is!

A guggolás további előnyei

Megszünteti a narancsbőrt

A sokak által rettegett, nemkívánatos narancsbőr igenis leküzdhető! Ezt az állapotot több külső tényező is előidézheti, amelyek közül az egyik leggyakoribb nem más, mint az előbb említett rossz keringés. Ha tehát a guggolások segítségével több vért juttatsz a lábaidba, akkor a narancsbőr enyhülni fog, és bizonyos esetekben teljesen el is tűnhet.

Fokozza a hajlékonyságot (és megelőzi a sérüléseket)

A hajlékonyság fontos szerepet játszik a sérülések elkerülésében, ezért minden jól kiegyensúlyozott edzéstervben szempont kell legyen a javítása. Izmaink, ínszalagjaink és egyéb, mozgásért felelős részeink a korosodással mind veszítenek rugalmasságukból, de ez a folyamat némi testmozgással lelassítható. Ha munkádat egy íróasztalnál ülve, vagy egyéb, kevés mozgást igénylő pozícióban végzed, akkor különösen oda kell figyelned erre.

A rendszeres guggolások pontosan ezt a rugalmasságot javítják, hiszen meghajlítják és megfeszítik a mozgáshoz szükséges fontos lábizmokat.

Jobb testtartást biztosít

Ha az eddig felsoroltak nem lennének elég meggyőzőek, itt egy újabb nyomós indok a guggolásokért. Ezek a gyakorlatok segítenek megfelelő testtartáshoz szoktatni, különösen a felsőtestre való tekintettel: alsó hát, felső hát, mellkas, vállak, has – ezek mind részt vesznek a guggolások elvégzésében. Amint ráérzel a megfelelő testtartásra a gyakorlatok elvégzése közben, ez a tudatosság a hétköznapokba is átszivárog majd.

hirdetes

Erősíti a központi izmokat

A felső- és alsótestet összekötő izomcsoportot központi izmoknak nevezzük. Ha létezik legfontosabb izomcsoport az emberi testben, akkor kétségtelenül ez az. Mivel hétköznapi tevékenységeink során rendszeresen igénybe vesszük (csípőből forgás, emelés, nyúlás, stb. közben), így nagyon fontos rendszeres karbantartása. Szerencsére a guggolás ezt az izomcsoportot is megcélozza, és valójában az egyik leghatékonyabb gyakorlat a megerősítésére. Az erősebb központi izmok általánosságban egyszerűbbé teszik a hétköznapi mozdulatokat, és lényegesebben mozgékonyabbnak érzed majd magad tőlük.

 

A lábakon és fenéken kívül a hasizmokat is formázza

Ez a „csodagyakorlat” az egyértelmű láb- és fenékformáláson kívül besegít a hasizmok kivésésébe is. A megfelelően végzett guggolások valóban megmozgatják az összes izmodat – a mély guggolások különösen hatékonyak erre a célra.

hirdetes

Kíméletes gyakorlat

Több gyakorlat is túlterhelheti az ember hátát, hasát, és lábait – a guggolások egyáltalán nem ilyenek (ha megfelelően csinálod őket). A helyesen végzett guggolások nem ártanak a térdeknek, sőt, még megerősíteni is képesek azokat.

Segít megszabadulni a felesleges anyagoktól

Kevesen gondolnák, de a guggolások valójában többféleképpen is segítenek megszabadulni a testben tárolt felesleges anyagoktól (mindeközben pedig elősegítik a tápanyagok eljutását a szervekhez). A jól végzett guggolások még a salakanyag kiürítését is serkentik.

Erős csontozatokat és porcokat épít

A testmozgás elengedhetetlen az erős csontokhoz és egészséges porcokhoz. Erre a célra az erőedzés-gyakorlatok a leghatékonyabbak, és szerencsére néhány sima vagy gömbsúlyzó segítségével a guggolások is azokká alakíthatók.

Ingyen van

A guggoláshoz lényegében semmilyen eszközre nincs szükséged, ahogyan edzőtermi bérletre sem. Mivel kis helyen is könnyedén elvégezhetők, így még az apróbb lakások is tökéletesen alkalmasak rájuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Alakformálás Edzésmódok Egészség Egészséges életmód