notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így kell kezet mosnod hogy ne kapd el a vírust, Koronavírus megfékezése: Hogy kell jól kezet mosni?, Helyes, megfelelő kézmosási technika és útmutató

hirdetes

Így kell helyesen kezet mosni

helloladies.hu

Nem szeretnénk fokozni az amúgy is kialakuló pánikhangulatot, csupán tanácsot szeretnénk adni, hogy hogyan is kell helyesen kezet mosni ahhoz, hogy csökkentsük a kockázatát a koronavírussal való megbetegedésnek. Mi a legjobb védekezés? A kézmosás – nem csak gyakran, de helyesen is. A kézmosás megakadályozhatja, hogy egyik emberről átterjedjenek a másikra a kórokozók. Egyszerűnek tűnik, de tanulmányok szerint a legtöbb ember nem megfelelően mos kezet, ezért úgy gondoltuk ez az írás segíthet!

A helyes kézmosás folyamata

Nedvesítsd be a kezedet (hideg vagy meleg) folyó vízzel, zárd el a csapot és szappanozz


Egészségügyi szakértők szerint nincs különbség hideg és meleg víz között hatásosság szempontjából, de a melegebb víz bőrirritációt okozhat és nem igazán környezetbarát. Hogy ne pazaroljuk a vizet, zárd el szappanozás előtt (nagyon fontos, hogy a víz önmagában nem elég!), eddigi eredmények szerint elvileg nem számít, hogy milyen szappant használunk, nem kell feltétlenül antibakteriálisnak lennie.


Dörzsölj


Alaposan dörzsöld a kezed a szappannal, ne feledkezz meg az ujjaid közötti részről, a kézfej hátuljáról sem, és a körmeid alatti részről. Jól habosítsd fel a szappant és dörzsöld a kezeidet, ez segít eltávolítani a koszt, zsírt és baktériumokat a bőrről.

hirdetes


Legalább 20 másodpercig szappanozz


Nincs nálad óra? Semmi gond, csak énekeld magadban a Boldog szülinapot dalt az elejétől a végéig kétszer, vagy valamit, amit szeretsz. Nem számít milyen dalt választasz, csak figyelj a 20 másodperces időlimitre.


Alaposan öblítsd le a kezedet tiszta folyó vízzel


A szappanozással fellazítottad a szennyeződéseket és a baktériumokat, de csak egy alapos öblítéssel távolítod el valójában őket, ideértve a koronavírust okozó kórokozókat is.


Használj tiszta törölközőt


A megfelelő kézmosási technika nem ér véget azzal, hogy elzártad a vizet. Fontos, hogy alaposan megszárítsd a kezeidet, akár egy tiszta törölközővel, vagy papírtörlővel. A kórokozók sokkal könnyebben terjednek a nedves kezekkel, ezért jól meg kell szárítani kézmosás után. Amíg ez nem így van, addig ne érj semmihez.

hirdetes


Kézfertőtlenítő


Ha nem tudod megmosni a kezeidet, használj olyan kézfertőtlenítőt, amiben legalább 60-95%-nyi alkohol van (ezt a csomagoláson jelezni kellene). Habár a szappan és a víz hatásosabb módszer, az alkohol alapú kézfertőtlenítők is hatástalaníthatnak sok kórokozót, ha helyesen használják. Nyomj belőle az egyik tenyeredbe (a címkéjén elvileg feltűntetik a megfelelő mennyiséget), majd a kezed minden részét dörzsöld át vele, míg meg nem szárad.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Betegség Csajos Család Egészség Érdekességek Fejlesztő Férfi gyerek Tanács