notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan gondozd az orchideát? Orchideák igényei, Így fog mindig virágozni az orchideád

hirdetes

Hasznos tippek, hogyan gondozd az orchideád

Viki

Az orchidea gondozása néhány egyszerű szabály betartásával rendkívül könnyű, amelyet a növény az újonnan hozott virágaival kimondottan meg is hálál. Cikkünkben a fényigény, az öntözés, a párásítás, a tápoldatozás és az átültetés módjait vesszük sorra.

Tuti tippek az orchidea gondozásához

Az orchideák az elmúlt néhány évben az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé váltak és ma már mindenkinek van, vagy volt már egy-két cserép orchideája az ablakban. Látványos virágaikban hosszú ideig gyönyörködhetünk, ennek köszönhető a népszerűségük is. Az orchideák otthoni gondozása nem nehéz, de nem is annyira könnyű, mint egy átlagos szobanövényé.

Az orchidea igényei, gondozása

Fényigény

Fényigényük magas, ugyanakkor a tűző napot nem kedvelik, a levelek megéghetnek, vagy vörös elszíneződéssel jelezhetik a problémát. Nyáron egyes fajokat (pl. Cymbidium, Dendrobium), a kertbe is kihelyezhetünk fák árnyékába, félárnyékos helyre.

Ritkán előfordulhat (Dendrobium speciosum), hogy a növény fokozatosan megszokja az erős napfényt, és ilyen feltételek mellett is virágzik.

 

Öntözés, párásítás

A korábban említett megfelelő páratartalmat a cserepes orchideák esetében, a cserép alá szórt kavics vagy agyaggranulátum segítségével biztosíthatjuk.

Az orchideát csak annyira öntözzük, hogy ne álljon alatta a víz. Hetente egy alkalommal öntözzünk. Az öntözés során, ha lehetőségünk van rá, használjunk összegyűjtött esővizet.

hirdetes

Ha mégis csapvízzel locsolnánk, először forraljuk fel, és hűtsük le, mivel a Magyarországon gyakori kemény víz árt a növénynek. Szintén jó megoldás lehet az ioncserélt víz vagy ásványvíz öntözővízként való használata is.

A növényt a reggeli, délelőtti órákban permetezzük, ügyelve arra, hogy inkább a levelekre kerüljön a vízpermet, és ne álljon a növényen a víz.

 

hirdetes

Légmozgás

A legtöbb orchidea faj érzékeny a légmozgásra, ami természetes környezetükben lehetővé teszi, hogy ne rothadjanak és gombásodjanak, nedves, párás élőhelyükön.

Ha lehetőségünk van rá, nyáron helyezzük ki őket a szabadba, vagy tartsuk őket nyitott ablakban. A huzatot azonban mindenképpen kerülni kell. A hibrid fajok, melyeket a leggyakrabban tartanak, ellenállóbbak, így a légmozgásra vonatkozó, korábban említett teendők elvégzése nélkül, sem szenvednek kárt.

 

Tápoldatozás

Az orchideák rendszeres tápanyag utánpótlást igényelnek. A tápoldatozás az öntözővízbe kevert, a gyári előírás felére, harmadára hígított tápoldattal történjen. Nyáron minden második, míg télen ritkábban, minden harmadik, negyedik öntözéskor biztosítsuk a tápanyag utánpótlást.

 

Átültetés

Az orchideákat 2-3 évente kell átültetni, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű orchidea ültető közegbe.

Az átültetést az áprilistól szeptemberig tartó időszakban végezzük el. Választhatunk átlátszó vagy agyagcserepet. Az agyagcserép jól szellőzik, ugyanakkor hamarabb kiszárad, emiatt viszont gyakrabban szükséges öntözni.

Hátránya, hogy nehezebb elvégezni az átültetést, mivel a gyökerek rátapadnak. Célszerűbb átlátszó műanyag orchidea cserepet választani, mert tartja a nedvességet, és az is jól látható, hogy szükség van-e öntözésre. Szaporítása történhet hajtásról vagy tőosztással is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Növények Otthon Praktikák Tanács