notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

helloladies.hu
hirdetes

Habár a mai gyerekek a kommunikáció sokkal több formáját ismerik, mint az előző generációk, gyakran még így is kihívás lehet rávenni őket, hogy megnyíljanak szüleik előtt, és betekintést kínáljanak saját életükbe. Szülőként elképzelhető hogy te magad is próbáltál már rájönni, hogy vajon mi is okozhatja gyermeked bánatát, vagy éppen haragját, de mindhiába, mert egyszerűen nem hajlandó beszélni róla.

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

Mindenképpen fontos kiderítened, hogy min megy keresztül gyermeked. Nem számít, hogy iskolai gondok, szerelmi bánat, vagy bármi más aggasztja – ezen információk birtokában sokkal jobb tanácsokkal és útmutatással láthatod el őt. Persze ehhez tudnod kell, hogy hogyan kommunikálj velük. Ezt az alábbi „trükkökkel” teheted egyszerűbbé:

 

Mutass olyan példát, amit megéri követni


A kommunikációs készségeket tanulni kell, és a gyerekekre óriási befolyással van, amit hallanak, és látnak. Rengeteget tanulnak a körülöttük lévő világból, nem ismervén a különbséget a helyes és helytelen dolgok között. Az esetek többségében a szüleik vannak rájuk a legnagyobb befolyással. Ha szeretnéd pozitív értelemben befolyásolni őt, akkor mutass érdeklődést az iránt, amit mond, és csinál, figyelj oda rá, és ne légy ítélkező. Ezt természetesen minél előbb el kell kezdeni, hogy a későbbiekben látható eredménye legyen.

 

Tegyél fel nyitottabb kérdéseket


A korlátozott kérdések, amik egy szimpla „igen” vagy „nem” választ kívánnak könnyedén megálljt parancsolhatnak egy beszélgetés természetes áramlásának (különösen ha egy jellemzően szűkszavú, lázadókorú tinédzserrel van dolgod). Ezek helyett próbálj minél több nyitott kérdést feltenni, amelyekkel ráveheted őt, hogy kezdjen el magyarázni, vagy leírni dolgokat a napjával kapcsolatban. Így egy egész tartalmas beszélgetést indíthatsz be a válaszaiból.

hirdetes

 

Légy figyelmes hallgató


Figyelmes hallgatónak lenni és tényleg odafigyelni arra, hogy mit mond gyermeked rengeteget segíthet kapcsolatotok megerősítésében, és a félreértések elkerülésében. A figyelmes hallgatóság ilyen értelemben azt jelenti, hogy nem csak gyermeked fogalmazására, hanem arcmimikájára, testbeszédére is odafigyelsz. Fontos az is, hogy tisztázó kérdéseket tegyél fel neki, és megfelelő visszajelzést, válaszokat mutass fel azokra, amiket mond.

 

Tiszteld gyermekeid beszélgetési stílusát


Vannak gyerekek, akiknek egész nap be nem áll a szájuk, míg mások egyszerűen ki nem állhatják, ha csak azért kell beszélgetniük valakivel, hogy megtörjék a csendet. Vannak olyanok, akik szeretnek mély oda-vissza beszélgetésekbe elegyedni, és olyanok is, akik már az első kérdéstől elfáradnak. Próbálj igazodni gyermeked beszélgetési preferenciájához ahelyett, hogy megpróbálnád átformálni azt.

 

Kerüld a bántó megjegyzéseket és jelzőket

hirdetes


Bizonyára neked sem esik jól, ha valaki kigúnyol, csúfolni kezd, vagy bántó megjegyzéseket tesz rád, vagy azokra a dolgokra, amiket szeretsz. Sok szülő követi el azt a hibát, hogy lekezelően szól gyermekéhez: „Olyan gyerekesen viselkedsz”, vagy „Most már kezdesz nagyon felidegesíteni” – ismerős? Ilyenkor talán azt hiszed, hogy sikeresen hatsz gyermeked lelkiismeretére, elszégyelli magát, és viselkedni fog, de valójában egy forró piszkavassal égetsz lyukakat az önbizalmába, és azt kommunikálod ezzel, hogy nem érdekelnek az érzései. Sokkal jobb tisztelettel és hálával bánni a gyerekkel, és ha valamilyen nevelő jellegű kijavítás szükségét látod, akkor azt megjegyzések, leszólás nélkül átadni neki.

 

Kérd egy szakember segítségét


Van az a pont, ahol – sem a te, sem az ő hibájából – egyszerűen nem tehetsz semmit, amivel szóra bírnád egy szem gyermekedet. Ilyenkor nem szégyen, sőt, nagyon is javasolt szakember segítségét kérni. Ha úgy érzed, hogy kettőtök kapcsolata problémássá vált, és már kifogytál az ötletekből, akkor fordulj szakemberhez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Értékelni a megfizethetetlent! Megható történet a valódi értékekről!

2020-03-20

Értékelni a megfizethetetlent! Megható történet a valódi értékekről!

Csak rohanunk és rohanunk. Elfelejtjük, hogy miért dolgozunk oly keményen és hogy merre fele tartunk. Most belassult a világ és lehetőséget kaptunk értékelni, amink van.

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

2018-12-20

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

Mindannyian átéltünk már fogorvosnál töltött kellemetlen perceket. Mi lehet a megoldás, ha a gyereket kell elvinni hozzá, és ő is ugyanúgy retteg, mint mi?

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

2019-07-09

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

Egy család kettészakadásakor az esetek többségében az anyukához kerülnek a gyerekek, ami azt jelenti, hogy nagy részük csak ritkán léphetnek kapcsolatba édesapjukkal (ha egyáltalán van erre lehetőség). Természetesen egy jó anyuka mindent megtesz azért, hogy gyermekének hiánymentes nevelést biztosítson, de kétségtelen, hogy a páros nevelésnek olyan

Bababiztos otthon

2019-01-15

Bababiztos otthon

Évente több mint 2 millió gyerek sérül meg a saját otthonában. A te lakásod biztonságos a kisbabád számára? Olvasd el, hogyan teheted biztonságossá otthonodat!

Elválasztás fokozatosan

2019-01-15

Elválasztás fokozatosan

Nincsenek kőbe vésett szabályok, hiszen minden baba más! De egy éves kora körül már meg kell kezdeni az elválasztást fokozatosan. Olvasd el, mit kell tudnod róla!

Az apával töltött idő hatással van az IQ-szintre

2019-01-15

Az apával töltött idő hatással van az IQ-szintre

Egy brit kutatás szerint minél több időt tölt a kicsi az apjával, az annál nagyobb hatással van az IQ-szint, az intelligencia fejlődésére. Persze ez minőségi időt jelent.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
386 597
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 357 971
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 79

Átlagos értékelés: 4.8