notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

hirdetes

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

helloladies.hu

Habár a mai gyerekek a kommunikáció sokkal több formáját ismerik, mint az előző generációk, gyakran még így is kihívás lehet rávenni őket, hogy megnyíljanak szüleik előtt, és betekintést kínáljanak saját életükbe. Szülőként elképzelhető hogy te magad is próbáltál már rájönni, hogy vajon mi is okozhatja gyermeked bánatát, vagy éppen haragját, de mindhiába, mert egyszerűen nem hajlandó beszélni róla.

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

Mindenképpen fontos kiderítened, hogy min megy keresztül gyermeked. Nem számít, hogy iskolai gondok, szerelmi bánat, vagy bármi más aggasztja – ezen információk birtokában sokkal jobb tanácsokkal és útmutatással láthatod el őt. Persze ehhez tudnod kell, hogy hogyan kommunikálj velük. Ezt az alábbi „trükkökkel” teheted egyszerűbbé:

Mutass olyan példát, amit megéri követni


A kommunikációs készségeket tanulni kell, és a gyerekekre óriási befolyással van, amit hallanak, és látnak. Rengeteget tanulnak a körülöttük lévő világból, nem ismervén a különbséget a helyes és helytelen dolgok között. Az esetek többségében a szüleik vannak rájuk a legnagyobb befolyással. Ha szeretnéd pozitív értelemben befolyásolni őt, akkor mutass érdeklődést az iránt, amit mond, és csinál, figyelj oda rá, és ne légy ítélkező. Ezt természetesen minél előbb el kell kezdeni, hogy a későbbiekben látható eredménye legyen.

Tegyél fel nyitottabb kérdéseket


A korlátozott kérdések, amik egy szimpla „igen” vagy „nem” választ kívánnak könnyedén megálljt parancsolhatnak egy beszélgetés természetes áramlásának (különösen ha egy jellemzően szűkszavú, lázadókorú tinédzserrel van dolgod). Ezek helyett próbálj minél több nyitott kérdést feltenni, amelyekkel ráveheted őt, hogy kezdjen el magyarázni, vagy leírni dolgokat a napjával kapcsolatban. Így egy egész tartalmas beszélgetést indíthatsz be a válaszaiból.

hirdetes

Légy figyelmes hallgató


Figyelmes hallgatónak lenni és tényleg odafigyelni arra, hogy mit mond gyermeked rengeteget segíthet kapcsolatotok megerősítésében, és a félreértések elkerülésében. A figyelmes hallgatóság ilyen értelemben azt jelenti, hogy nem csak gyermeked fogalmazására, hanem arcmimikájára, testbeszédére is odafigyelsz. Fontos az is, hogy tisztázó kérdéseket tegyél fel neki, és megfelelő visszajelzést, válaszokat mutass fel azokra, amiket mond.

Tiszteld gyermekeid beszélgetési stílusát


Vannak gyerekek, akiknek egész nap be nem áll a szájuk, míg mások egyszerűen ki nem állhatják, ha csak azért kell beszélgetniük valakivel, hogy megtörjék a csendet. Vannak olyanok, akik szeretnek mély oda-vissza beszélgetésekbe elegyedni, és olyanok is, akik már az első kérdéstől elfáradnak. Próbálj igazodni gyermeked beszélgetési preferenciájához ahelyett, hogy megpróbálnád átformálni azt.

Kerüld a bántó megjegyzéseket és jelzőket

hirdetes


Bizonyára neked sem esik jól, ha valaki kigúnyol, csúfolni kezd, vagy bántó megjegyzéseket tesz rád, vagy azokra a dolgokra, amiket szeretsz. Sok szülő követi el azt a hibát, hogy lekezelően szól gyermekéhez: „Olyan gyerekesen viselkedsz”, vagy „Most már kezdesz nagyon felidegesíteni” – ismerős? Ilyenkor talán azt hiszed, hogy sikeresen hatsz gyermeked lelkiismeretére, elszégyelli magát, és viselkedni fog, de valójában egy forró piszkavassal égetsz lyukakat az önbizalmába, és azt kommunikálod ezzel, hogy nem érdekelnek az érzései. Sokkal jobb tisztelettel és hálával bánni a gyerekkel, és ha valamilyen nevelő jellegű kijavítás szükségét látod, akkor azt megjegyzések, leszólás nélkül átadni neki.

Kérd egy szakember segítségét


Van az a pont, ahol – sem a te, sem az ő hibájából – egyszerűen nem tehetsz semmit, amivel szóra bírnád egy szem gyermekedet. Ilyenkor nem szégyen, sőt, nagyon is javasolt szakember segítségét kérni. Ha úgy érzed, hogy kettőtök kapcsolata problémássá vált, és már kifogytál az ötletekből, akkor fordulj szakemberhez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Mennyire hagy majd mély nyomot ez az időszak a gyerekeinkben?

2020-05-20

Mennyire hagy majd mély nyomot ez az időszak a gyerekeinkben?

A gyerekeink nem fognak emlékezni bizonyos leckékre, amit tanítottunk nekik, vagy bizonyos veszekedésekre, ami ezen időszak alatt történt, arra viszont kétségtelenül emlékezni fognak, hogyan érezték magukat, ebben pedig a szülőknek nagy szerepük van.

Házi praktikák ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésére

2020-09-22

Házi praktikák ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésére

Az ízületi gyulladás, illetve fájdalmak nagyon sok embert érintenek és az orvostudomány egyelőre sajnos csak fájdalomcsillapítókkal tud ellene harcolni. Habár ezek működnek, nyilván nem megoldás és hosszútávon sok mellékhatásuk lehet. Az otthoni gyógymódok, valamint a mozgás is nagyon hatásosak. Bemutatjuk a legjobb módszereket, amik csökkentik a f

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!


Anya Anyaság Apa Család Egészséges életmód Életmód Érdekességek Gyereknevelés Gyermeklélektan