notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudtad, hogy II. Erzsébet megkoronázására 70 éve még egy sört is kiadtak?

hirdetes

Tudtad, hogy II. Erzsébet megkoronázására 70 éve még egy sört is kiadtak?

70 évvel ezelőtt II. Erzsébet koronázására  alkották meg az 1664 Blanc, amely kék színe a királyi család kékje előtt tisztelet, de még a nyakcímkéje is a királyi palástot idézi. Ez a búzasör egyébként egy bisztrósör, amelynek komoly történelmi hagyományai vannak. 

II. Erzsébet sör

Rgy kis történelmi áttekintés

A bisztrók történelme egyébként sok-sok évszázadra nyúlik vissza. Ezek a házias konyhát idéző éttermek a francia lakások alagsori konyháiból alakultak ki, ahol a bérlők a szobát és az ellátást is igénybe vették. Felvirágoztatásukhoz hozzájárult az is, hogy a francia forradalom alatt a főúri konyhák szakácsai közül sokan munka nélkül maradtak, így azok elszegődtek az előbb említett kis házi éttermekbe. A főváros és a vidék lakossága így már nemcsak egyszerű ételt, de kiváló ízeket is kapott a lakhatás mellé. Az átütő sikert a Napóleon elleni külföldi hadjáratok hozták meg, ugyanis Franciaországot elözönlötték a császárt megbuktatni kívánó külhoni katonák. A német, orosz és egyéb nemzetiségű bakák pedig szerettek volna gyorsan és olcsón, finomakat enni, így igénybe vették az előbb említett kis lakáskonyhákat és a korabeli kifőzdéket egyaránt. 

Mi köze a bisztróknak a sörhöz?

hirdetes

Állítólag az oroszok (быстро: "gyorsan") szavából ered a bisztró kifejezés is, ugyanis a katonák ennek kiabálásával igyekeztek meggyorsítani a kiszolgálást. Ezekből a XVIII-ik századi kis vendéglátóhelyekből alakultak ki a mai bisztrók, megőrizve azt a jellegzetességüket, hogy itt legfeljebb másfél óra alatt biztosan jól laknak a vendégek. Maga a Bystro, Bistro és Bistrot szó először 1884-ben jelent meg a francia szótárakban. A bisztrókban általában bort és sört kínálnak, emögött történelmi okok állnak, pár száz évvel ezelőtt ugyanis Párizsban, illetve a bisztrók őshazájának számító Auvergne régióban is a tiszta, egészséges víz luxuscikknek számított. Az emberek a különböző fertőzésektől való félelmükben nem vizet ittak, hanem a sokkal biztonságosabb bort vagy sört. Ez a hagyomány a legtöbb mai francia bisztróban megmaradt. Párizs legérdekesebb bisztrói a a 228 éves La Mère Catherine-be és a Renaissance Le Bistrot-ba, amelyek különleges gasztronómiával és a legkedveltebb francia búzasörrel, az 1664 Blanc-nal várja a betérőket. 

hirdetes

A legendás koronázási sörről

A francia búzasör történelme vélhetően kapcsolódott a bisztrók egyre népszerűbbé válásához. A franciaországi Strasbourg városából származó Jérôme Hatt – aki nem mellesleg kádárok és hordókészítők sarja volt – kitanulta a sörfőző mesterséget, és megnyitotta az ország leghíresebb sörfőzdéjét 1664-ben, amikor az első bisztrók felvirágoztak. Felesége, Marguerite szintén rajongott a sörfőzés művészetéért, így nem követték a hagyományos sörfőzési hagyományokat, hanem a kiváló komló és maláta alapanyagú frissítő italokba borókát és különböző fűszereket kevertek. Maga az 1664 Blanc márka 1952-ben született Erzsébet királynő megkoronázásakor, amikor Hatték örökösei nem kevesebbet tűztek ki célul, mint hogy a királynő tiszteletére megalkotják a valaha volt legjobb sört. A különleges ital egyedi külsőt kapott: az üveg kék színe természetesen a királyi családra utal, mint a csomagoláson lévő fehér nyakcímke is a királyi kabátokat idézi. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes