notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

napsugárzás elleni védelem, fényvédők használata, fontos hogy védd a bőröd

hirdetes

A nyári fényvédelem fontossága

helloladies.hu

A fényvédelem a nap sugárzása ellen fontos dolog az egészségünk megőrzése érdekében, ugyanis rengeteg káros következménye lehet, ha nem figyelünk rá. Cikkemből megismerheted a napsugárzás veszélyeit, és a megelőzés fontosságát.

A fényvédelem fontossága

Az UV sugárzásnak rengeteg ártalmas következménye lehet. Ez előfordulhat rövid idővel a napozás után napégés formájában, illetve évek múlva károsabb tünetekkel.  Ilyen például a fényöregedés, a napallergia, bőrrák, vagy melanoma. Az UV sugárzás felgyorsítja a bőr öregedési folyamatait, sietteti a rostok károsodását, így gyorsabban alakul ki a ráncképződés. Sejtkárosító hatása miatt növekedik a bőrrák kialakulásának kockázata is. A bőrünk hámrétege az UVB sugárzás ellen 80%-os védelemmel blokkol. Az UVA sugarak ellen viszont nincsen a bőrünknek természetes védelme.


A fényvédő készítményeken a legismertebb tulajdonság a benne található faktorszám (SPF = sun protection factor), amely a készítmény védelmi erősségét mutatja a napsugárzással szemben, melyet az UVB sugárzás okoz. A fényvédők tartalmazhatnak fizikai és kémiai szűrőket. A fizikai szűrők főként visszaverik, vagy megtörik a fényt, ilyenek például a különböző ásványi anyagok. A kémiai filterek ehelyett inkább elnyelik a fényt. A fényvédő készítmények csak megfelelő mennyiségben alkalmazva tudják kifejteni leginkább védelmező hatásukat. Fontos, hogy legalább fél órával a napon történő tartózkodás előtt kenjük be magunkat. Viszont a dörzsölés, illetve izzadás hatására a készítmény gyorsabban fogja elveszíteni hatékonyságát, tehát érdemes 2-3 óránként újra bekenni magunkat a napsugarakkal érintkező területeken. Vízállóságuk körülbelül 2x20 percig őrzik meg hatékonyságukat, viszont ha ennél tovább szeretnénk fürdőzni, ismételten jó ha újra bekenjük magunkat.

hirdetes


Figyelnünk kell rá, hogy amikor a szabadban tartózkodunk, legyen az bármilyen okból, akkor is legyen meg a kellő fényvédelem. Felsőtestünket amennyire ez lehetséges ne hagyjuk fedetlenül, hordjunk napellenző sapkát, illetve UV-szűrős napszemüveget. A fedetlen területeket be kell kenni!
Rengeteg olyan kozmetikum található már a piacon, ami fényvédő képességekkel rendelkezik. Ezért ajánlott ezeknek a készítményeknek a használata akár városi körülmények között is. Jó ha tudjuk, hogy az ablaküveg nem fog megvédeni minket a káros UVA sugaraktól, ezért például autóban utazva is érhetnek minket a nap sugarai. Illetve amit már sokszor hallhattunk, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljük el a napon való tartózkodást, ugyanis ilyenkor lesz a legnagyobb sugárzásnak kitéve a bőrünk.

hirdetes


Fényvédők besorolása:

  • I. 2-12 faktoros: minimális védelem
  • II. 13-30 faktoros: közepes védelem
  • III. 30 faktor felett: magas védelem


Bőrtípusok:

  • I. mindig leég, nem barnul le
  • II. gyakran leég, kicsit barnul
  • III. ritkán ég le, hamar barnul
  • IV. soha nem ég le, gyorsan barnul
  • V. sötét bőrűek (pl. indiánok, spanyolok…)
  • VI. fekete bőrűek


Magyarország lakosságának többsége a II. és III. típusba sorolható be.


Ha te is odafigyelsz a megfelelő fényvédelemre, akkor nagyon sokat tettél az egészséged megőrzése érdekében, illetve bőröd fiatalságáért.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Betegség Csajos Család Egészség Érdekességek Fejlesztő Férfi gyerek Nyár Praktikák Strand Szépségápolás Tanács