notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Legyél tudatos az anyagi helyzetedre már fiatalon!

hirdetes

Pénz és fiatalság, ami hirtelen jön s hirtelen megy

Bettina

Több olyan tényező fogunk megemlíteni azoknak akik a huszas éveikben járnak, amivel jó irányba tudják kormányozni az életüket és karrierjüket. Érdemes végig olvasni és elgondolkodni rajta!

fiatalok anyagi helyzete

1.Kapcsolataidat úgy építsd magad körül, hogy abból neked is legyen anyagi hasznod

Ez most számítóan hangzik, de legyen szó akár egy kör italról, akár egy házasságról, a társas kapcsolatoknak - bármilyen formában - áruk van. Olyan emberekkel vedd körül magad, akik hasonló értékrenddel rendelkeznek mint te. Ha meghívsz valakit egy italra akkor tiszteletből ezt viszonoza, úgy ahogy téged meghívnak neked is illik viszonozni.

2. Egyetemre járni "csak mert"

A legtöbb fiatal a húszas éveit diákhitellel kezdi, amit talán még a harmincas, negyvenes éveiben is törleszteni fog. Csak akkor kezdj neki az egyetemi tanulmányaidnak, ha biztos vagy benne, hogy be is tudod fejezni, mert tényleg ez az amit szeretnél. Ha nem vagy biztos benne teljesen, akkor inkább halassz egy évet (az addig megkeresett pénzből tegyél félre az egyetemre!),  mint feleslegesen járj évekig olyan fizetős szakra amit aztán soha nem fejezel be és vissza kell fizetned a hitelt. . Ha nem tudod, milyen irányba szeretnél továbbtanulni, dolgozz egy évet, közben pedig fedezd fel önmagad. Sokkal több értelme van pénzt keresni önfelfedezés közben, mint komoly összegeket ölni olyan felesleges iskolákba, amit nem szeretsz, vagy nincs is rá szükséged.

hirdetes

3. Adósságokba verni magad

hirdetes

Beszélj bármilyen pénzügyileg sikeres, nálad idősebb emberrel, és bizonyára nevetni fog azokon az időkön, amikor kenyéren meg tésztán élt, és turkálóból öltözködött. Ő, és minden sikeres ember keresztülment effajta "krízisen". Hogyan lettek mégis gazdagok? Szerintem már tudod a választ. Spóroltak. Félretettek az álmaikra. Képesek voltak elkülöníteni mi az, amit akarnak, és ebből mi az, amire valóban szükségük van. Minden forint, amit most megspórolsz, jó szolgálatot tesz neked az elkövetkezendő években.

4. Hitelkártyával rendelkezni

Ez minden életkorban nagy hiba tud lenni. Viszont ezzel indítani elég rossz ötlet, hiszen egy spirálba kerülsz, amiből nehéz kiszállni. Legyen egy bankkártyád, semmiképp sem hitelkártya. Ebből olyan dolgokat vásárolj, amit megengedhetsz magadnak és ezekre legyél mindig tudatos. A többire pedig spórolj vagy felejtsd el ha nem engedheted meg magadnak. 

5. Autót venni

Valóban szuper, ha van egy jó autód, de csak akkor érdemes erre beruházni, ha megengedheted magadnak és képes vagy arra, hogy anyagilag fentartsd. Nem csak kifizetni kell. Hiszen egy autónak van karbantartási költsége ami sokször lehet több 100 ezer forint is, adók, biztosítás, üzemanyag, a gyorshajtási csekkekről nem is beszélve amibe többször belefutnak a legtöbben. Sőt, folyamatosan veszít az értékéből (kivéve ha valamilyen vintage modellről van szó, amit bármikor eladhatsz egy aukción...de persze ebből kevesebb van). Eszedbe ne jusson hitelből finanszírozni egy autót, mert az egyenes út az adósságba. Járj biciklivel, gyalog, használd ki a tömegközlekedést vagy a közösségi közlekedést, rövid idő alatt össze gyűjtheted egy szuper autó árát, de ne vegyél fel azért hitelt, hogy utána ne tudd törleszteni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes