notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

óceántakarítás, szemétsziget megszünetetése, műanyag hulladék

hirdetes

Takarítják a világ legnagyobb szemétszigetét

helloladies.hu

Döntő ponthoz jutottunk a történelemben. Annyi hulladékot termeltünk annak érdekében, hogy jobb legyen az életünk, hogy a bolygónk fuldoklik tőle. Műanyagok tömegei vannak az utcákon, óceánokban és erdőkben, és csak most kezdünk rájönni, milyen komoly is a helyzet. A cégek próbálnak új ötletekkel előállni, hogyan szabadulhatnánk meg a sok szeméttől mielőtt túl késő lenne, és önkéntesek a világ minden tájáról közös projekteket indítanak.

Megkezdődött a szemét eltakarítása

Nézzük, mit mond a statisztika:

  • Minden egyes évben 300 millió tonna műanyagot termelünk
  • Ezeknek 50%-a egyszer használatos, amit lehet, hogy csak 2 percig használunk, de évszázadokig a Földön marad
  • Évente több, mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba
  • A tengeri madarak 90%-ának van műanyag a gyomrában
  • A műanyagfelhasználás 40%-a csomagolásból származik
  • 500 milliárd műanyag szatyor kerül használatba minden évben, ez több, mint egy millió percenként
  • Az utóbbi 10 évben több műanyagot termeltünk, mint előtte az egész évszázadban


A Csendes-óceánban található a legnagyobb szemétsziget, ami mintegy 1.6 millió négyzetkilométer, és kétszer akkora, mint Texas állam. Tudósok úgy találták, hogy körülbelül 1,6 trillió darab műanyag található ott, ami nagyjából 80.000 tonnát nyom. Ez viszont csak becslés, ami azt is jelentheti, hogy valójában ennél sokkal többről van szó.

hirdetes


Egy különleges technológiát alkalmaz a The Ocean Cleanup


Tavaly szeptemberben a The Ocean Cleanup nevű cég egy projektet indított annak érdekében, hogy megtisztítsa ezt a részt, ehhez pedig egy nagyon újszerű technológiát alkalmaznak. Becslésük szerint a szemét körülbelül 50%-át el tudják távolítani a következő 5 éven belül. Mióta elindították, több hibával is szembesültek, folyamatosan dolgoznak a fejlesztéseken, de állítják, nem fogják feladni.


A céget egy 18 éves holland fiú alapította még 2013-ban. A missziójuk pedig, hogy igen fejlett technológiával megszabaduljanak az óceánokban található műanyagszeméttől.

hirdetes


Mivel vannak hibák a folyamatban, többen azt pletykálták, hogy leállítják, de az alapító szerint ez nem igaz. Rendszeresen osztanak meg frissítéseket arról, hogy haladnak, dolgoznak a hibák kijavításán, a befektetők pedig továbbra is támogatják őket. A cég célja, hogy újrahasznosítsa az összegyűjtött műanyagokat, és belőlük márkás, jó minőségű telefonokat, székeket, napszemüvegeket, vagy akár autóalkatrészek készítsenek. Az egyetlen módja, hogy megállítsuk a szennyezést az, ha a már meglévőket hasznosítjuk újra. Az Adidas például cipőket készít belőle.


Az alábbi videó részletesen is bemutatja, hogyan is működik ez az érdekes technológia:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Házi praktikák ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésére

2020-09-22

Házi praktikák ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésére

Az ízületi gyulladás, illetve fájdalmak nagyon sok embert érintenek és az orvostudomány egyelőre sajnos csak fájdalomcsillapítókkal tud ellene harcolni. Habár ezek működnek, nyilván nem megoldás és hosszútávon sok mellékhatásuk lehet. Az otthoni gyógymódok, valamint a mozgás is nagyon hatásosak. Bemutatjuk a legjobb módszereket, amik csökkentik a f

Szokj le az impulzus vásárlásról!

2020-08-31

Szokj le az impulzus vásárlásról!

Arra gondolsz, mennyi megtakarításod lehetne, ha fiatalabb korodban megfontoltabb lettél volna? Még ha a bankszámlád egyenlege elkeserítő is, még mindig van lehetőséged, hogy változtass!

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Férfiak elmondták, miért csalták meg a barátnőiket

2020-09-15

Férfiak elmondták, miért csalták meg a barátnőiket

Hogy kiderüljön, mi is áll a hűtlenség mögött, megkérdeztem barátokat, ismerősöket, hogy nekik mi okuk volt a megcsalásra. Íme a válaszok.

Módszerek, amikkel sokat tehetsz az egészségedért és 1 percbe telnek

2020-09-15

Módszerek, amikkel sokat tehetsz az egészségedért és 1 percbe telnek

Ha szeretnénk megőrizni az egészségünket, az sok időt vehet igénybe, hosszútávon azonban mindenképp megéri, sőt az apró lépések is sokat számítanak. Vannak dolgok, amikre 60 másodperc is bőven elég és csodákat művelnek a testtel. Itt van néhány módszer, ami sokat tesz az egészségért és kevesebb, mint 1 percbe telik!

Fogadalmak, amiket magadnak kellene tenned

2020-09-08

Fogadalmak, amiket magadnak kellene tenned

Miért nem tartjuk be a saját magunknak tett ígéreteket? Az újévi fogadalmakat, hogy egészségesebben étkezünk, lefogyunk, megtanulunk egy új nyelvet – olyan hamar megfeledkezünk róluk, hogy már magunkat kinevetjük, mielőtt belekezdenénk...


Állatok Átalakítás Család Életmód Érdekességek Fejlesztő Férfi Gyereknevelés Videó