notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tojás frissességének ellenőrzése- így döntsd el, hogy friss-e a tojás- 3 szuper módszer, amivel pillantok alatt ellenőrizheted a tojás frissességét

hirdetes

A tojás frissességének ellenőrzése- így döntsd el, hogy friss-e a tojás

Silkó Noémi

A legtöbb ember gyakran fogyaszt tojást. Nagyon sokféle elkészítési alternatíva létezik. Használhatjuk alapanyagként, főételek, sütemények elkészítéséhez, valamint kiváló reggeli lehet, hiszen fogyaszthatjuk rántotta, tükörtojás, főtt tojás és buggyantott tojás formájában is, igen kiadósnak számít, és energiával lát el bennünket. Az egyik legegészségesebb étel magas fehérjetartalma miatt. Azonban előfordul, hogy megvesszük a szokásos mennyiséget a boltokban, és valamilyen oknál fogva lassabban fogy, mint ahogyan szokott. Ezekben az esetekben érdemes megvizsgálni, hogy mennyire frissek, fogyaszthatóak-e még.

3 módszer a tojás frissességének ellenőrzésére

Házi, vagy üzemi tojás? 

Először is a sokak által vitatott kérdés, hogy honnan is érdemes beszerezni a tojást. Bizonyára a legtöbben a nagymama süteményei által tapasztalták meg a különbséget, természetesen az ő süteményei alapjában véve is verhetetlenek, de a recepten kívül mindig kiemelik a tojás fontosságát. Elmondásuk szerint az a bizonyos piskóta nem véletlenül rendelkezik olyan szép színnel. 

Természetesen a legfontosabb tényező, ami befolyásolja a tojás minőségét, az az, hogy milyen körülmények között nevelkedik a tyúk. Ezalatt gondolunk az etetésükre, élőhelyük tisztaságára és méretére, valamint arra, hogy milyen szinten gondoskodnak róluk. Továbbá nem mindegy, hogy milyen fajta és mennyi idős a tojó. Ezek a tényezők mind befolyásolhatják a tojás nagyságát, amelyet a ruhához hasonló méretekkel különböztetünk meg: S, M, L, XL. 

hirdetes

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség a nagyüzemi állattartásra? Nyilván azért, mert ezáltal nincs szükség akkora területre, és több tojás is keletkezik, hiszen zárt helyiségben tartás esetén nincs szükség annyi ember kapacitására, mint a szabad tartásban, és ezáltal olcsóbban beszerezhetőek. 

Szükséges hűtőben tárolni a tojást, vagy sem?

Sokak számára dilemmát okoz, hiszen elég abból kiindulni, hogy valamelyik boltban hűtőben tárolják, valahol pedig nem. Valamilyen szinten ez a kérdés összefügg azzal, hogy megmossuk-e a tojást, és ha igen, akkor hogyan?  Ugyanis, ha megmossuk őket, akkor a héját védő réteget is eltávolíthatjuk, melynek következtében a baktériumok bejuthatnak a tojás belsejébe. Azonban a szalmonellás fertőzést elkerülhetjük abban az esetben, ha megmossuk a tojásokat, és hűtőben tároljuk. A boltban kapható hűtött és megmosott tojások nem olyan olcsóak a mosatlanokkal szemben (azt is lehet árulni, nincs szabályozás ebben a tekintetben), azonban tovább elállnak. A legfontosabb, hogy a tojásokat ne érje nagy hőingadozás, egyszerűen szólva, amit hűtetlenül vettünk, azt tároljuk szobahőmérsékleten, vagy spájzban, és közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg. Amit pedig hűtve vettünk, azt továbbra is hűtőben tároljuk. 

hirdetes

Miután tisztáztuk ezeket az esszenciális kérdéseket a tojással kapcsolatban, lássuk, hogy hogyan is lehet megállapítani, hogy a tojás kellően friss és fogyasztható-e még. Ehhez lapozz a következő oldalra, ugyanis ott mutatunk néhány nagyon egyszerű, ellenben szuper technikát!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes