notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tojás frissességének ellenőrzése- így döntsd el, hogy friss-e a tojás- 3 szuper módszer, amivel pillantok alatt ellenőrizheted a tojás frissességét

hirdetes

A tojás frissességének ellenőrzése- így döntsd el, hogy friss-e a tojás

Silkó Noémi
3 módszer a tojás frissességének ellenőrzésére

Hogyan tudjuk tesztelni, hogy friss-e a tojás?

A vizes tál technika a tojás frissességének ellenőrzésére

Az első módja, hogy egy tálat megtöltünk hideg vízzel, és óvatosan beletesszük a tojást, attól függően, hogy hol helyezkedik el, meg tudjuk állapítani a frissességét. Ha a tál alján helyezkedik el, akkor nyugodtan felhasználhatod, hiszen teljesen friss. Ha nem teljesen vízszintes helyzetben találjuk, akkor még mindig friss, és ha teljesen függőleges pozícióban lebeg, akkor már több hetes, de semmiképp sem romlott. Aggodalomra csak akkor van ok, ha a tojás teljesen feljön a víz felszínére, ebben az esetben érdemes külön megtörni, és megvizsgálni, hogy jó-e, de az esetek többségében már nem tudjuk felhasználni. 

hirdetes

Törd fel, ahhoz, hogy ellenőrizd a tojás frissességét!

Feltörés után is könnyedén tudjuk ellenőrizni a tojás frissességét, ha megvizsgáljuk a szerkezetét, azaz a fehérjét és a sárgáját egymáshoz képest. Ha a sárgája szépen domborodik, és a fehérjével elkülönülnek egymástól, akkor teljesen friss tojással van dolgunk. Ha a tojás sárgája már nem olyan szép magas, de a fehérje még aránylag elkülönül tőle, akkor is nyugodtan fogyaszthatjuk. Viszont ha teljesen lapos a sárgája, és szétfolyik a fehérje is, akkor biztosan nem friss a tojás.

hirdetes

Rázd meg, hogy ellenőrizd a tojás frissességét!

És végül, amivel talán a legegyszerűbben és leggyorsabban meghatározhatjuk a tojás frissességét, az tojás megrázása. Ha nem igazán érzékelünk semmit, akkor friss, ha túlzottan lötyög, akkor már több hetes. 

Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy csak a teljesen friss tojás alkalmas a nyers fogyasztásra, a régebbi tojásokat pedig érdemes hőkezelni. Körülbelül egy hónapig állnak el a tojások 20 Celsius fok alatti hőmérsékleten. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Hogyan javíthatjuk nőként a kardiovaszkuláris értékeinket?

2025-08-22

Hogyan javíthatjuk nőként a kardiovaszkuláris értékeinket?

Nőként is sokat tehetsz a szívedért: tudatos táplálkozással, mozgással, stresszkezeléssel és rendszeres szűréssel javíthatod kardiovaszkuláris értékeidet.

Travel influencer – 5 tipp, hogy ne csak álom, hanem megvalósítható cél legyen

2025-06-25

Travel influencer – 5 tipp, hogy ne csak álom, hanem megvalósítható cél legyen

Szeretnél travel influencer lenni? Mutatunk 5 tippet, amivel az álomból megvalósítható cél lehet – tartalom, közösség, márkaépítés és együttműködések.

Turizmus kihívások 2025-ben – Így készülj a szezonra!

2025-04-28

Turizmus kihívások 2025-ben – Így készülj a szezonra!

Tudd meg, milyen kihívásokkal néz szembe a turizmus 2025-ben, és hogyan készülhetsz fel sikeresen a szezonra szálloda és turizmus tanácsadással!

Karrier tanácsok orvosnőknek – Lépj a létra tetejére!

2025-04-25

Karrier tanácsok orvosnőknek – Lépj a létra tetejére!

Karrierépítési tippek orvosnőknek: hogyan érvényesülj nőként az orvosi pályán, és milyen lehetőségeket kínál például egy belgyógyász állás?

5 magas fehérjetartalmú étel, amit érdemes fogyasztanod

2025-03-18

5 magas fehérjetartalmú étel, amit érdemes fogyasztanod

Ismerd meg, mely fehérjében gazdag ételek segítenek a fogyásban, izomépítésben és az energiaszinted fenntartásában. Gyakorlati tippekkel segítünk!

Miért válaszd az ápolói szakmát 2025-ben?

2025-03-14

Miért válaszd az ápolói szakmát 2025-ben?

Az ápolói szakma 2025-ben stabil megélhetést, fejlődési lehetőségeket és nemzetközi karriert kínál. Ismerd meg, miért érdemes ezt a hivatást választani!