notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tojás frissességének ellenőrzése- így döntsd el, hogy friss-e a tojás- 3 szuper módszer, amivel pillantok alatt ellenőrizheted a tojás frissességét

hirdetes

A tojás frissességének ellenőrzése- így döntsd el, hogy friss-e a tojás

Silkó Noémi
3 módszer a tojás frissességének ellenőrzésére

Hogyan tudjuk tesztelni, hogy friss-e a tojás?

A vizes tál technika a tojás frissességének ellenőrzésére

Az első módja, hogy egy tálat megtöltünk hideg vízzel, és óvatosan beletesszük a tojást, attól függően, hogy hol helyezkedik el, meg tudjuk állapítani a frissességét. Ha a tál alján helyezkedik el, akkor nyugodtan felhasználhatod, hiszen teljesen friss. Ha nem teljesen vízszintes helyzetben találjuk, akkor még mindig friss, és ha teljesen függőleges pozícióban lebeg, akkor már több hetes, de semmiképp sem romlott. Aggodalomra csak akkor van ok, ha a tojás teljesen feljön a víz felszínére, ebben az esetben érdemes külön megtörni, és megvizsgálni, hogy jó-e, de az esetek többségében már nem tudjuk felhasználni. 

hirdetes

Törd fel, ahhoz, hogy ellenőrizd a tojás frissességét!

Feltörés után is könnyedén tudjuk ellenőrizni a tojás frissességét, ha megvizsgáljuk a szerkezetét, azaz a fehérjét és a sárgáját egymáshoz képest. Ha a sárgája szépen domborodik, és a fehérjével elkülönülnek egymástól, akkor teljesen friss tojással van dolgunk. Ha a tojás sárgája már nem olyan szép magas, de a fehérje még aránylag elkülönül tőle, akkor is nyugodtan fogyaszthatjuk. Viszont ha teljesen lapos a sárgája, és szétfolyik a fehérje is, akkor biztosan nem friss a tojás.

hirdetes

Rázd meg, hogy ellenőrizd a tojás frissességét!

És végül, amivel talán a legegyszerűbben és leggyorsabban meghatározhatjuk a tojás frissességét, az tojás megrázása. Ha nem igazán érzékelünk semmit, akkor friss, ha túlzottan lötyög, akkor már több hetes. 

Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy csak a teljesen friss tojás alkalmas a nyers fogyasztásra, a régebbi tojásokat pedig érdemes hőkezelni. Körülbelül egy hónapig állnak el a tojások 20 Celsius fok alatti hőmérsékleten. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Étrend Gasztró