Túléltem csernobilt - Megrázó vallomás egy túlélőtől

Túléltem csernobilt - Megrázó vallomás egy túlélőtől

hirdetes

1986. április 26-án történt az emberiség történetének egyik legpusztítóbb mesterséges katasztrófája, amelynek utórengéseit még ma, több, mint három évtizeddel később is érezzük. Ezen a napon volt az a bizonyos csernobili atomkatasztrófa, ami százezrek életét tette tönkre, és amit a mai napig igyekszünk valahogy visszacsinálni, több-kevesebb sikerrel.

Csernobili túlélő

Habár akik nem voltak a részesei, azok valószínűleg sosem tudhatják meg, hogy milyen érzés is lehetett átélni a Pripjaty és Csernobil városában történteket, azok, akik ott voltak rendkívül intenzív, és vérfagyasztó képet festenek az esetről történeteikkel. Dr. Janina Scarlet is a környéken volt, akkoriban még háromévesként, de a mai napig emlékszik a katasztrófa utórengéseire. Scarlet a Women’s Health Magazinnak számolt be arról, hogy milyen volt az élete a történtek után. A következőkben az ő beszámolóját olvashatjuk.


„Ne nyúljatok hozzá, fertőző.”
„Radioaktív vagy?”
„Világítasz a sötétben?”

 

Amikor először cukkolni kezdtek, csak elsétáltam és sírtam. Mintha az, hogy 12 éves voltam nem lett volna elég nehéz, még új diák is voltam a Brooklyni suliban, New Yorkban. 1995 volt, és Ukrajnából jöttem, ami akkoriban csupán egy dolgot juttatott eszembe: Csernobilt.

hirdetes

 

hirdetes

A csernobili atomerőmű 1986. április 26-án robbant fel

 

Csupán 180 mérföldre történt az otthonomtól, Vinnicjából, és csak néhány hónappal a harmadik születésnapom előtt. Nem emlékszem sokra magáról az eseményről, de emlékszem, hogy nagyon sok zavarodottság volt a robbanás körüli időkben, ami aggodalommá fajult, amint két héttel később végre megtudtuk, hogy valójában mi is történt. A kormány csak az után értesített bennünket a helyzetről, hogy a többi ország is kezdett rájönni, hogy valami nincs rendben, és jódkezeléseket javasoltak, hogy ellensúlyozzuk a csernobili radioaktív jódkibocsátás veszélyes egészségügyi hatásait.

Azonban akkorra már hetek óta ki voltunk téve a sugárzásnak, szimplán attól, hogy kimentünk a szabadba, ittunk a vízből, és ettünk a nyers gyümölcsökből, amik mind mérgezettek voltak. Úgy hat hónappal később, az emberek elkezdtek megbetegedni. Én is köztük voltam. Az immunrendszerem rettenetesen le volt gyengülve – egy egyszer megfázás miatt a kórházban köthettem ki.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

Budapesten koncertezik a '90-es évek legmenőbb fiú bandája - érdekességek, amiket nem tudtál róluk

2019-06-25

Budapesten koncertezik a '90-es évek legmenőbb fiú bandája - érdekességek,...

Ma koncertezik hazánkban a világ egyik legismertebb fiúegyüttese... Habár 1993-ban alakultak, dalaikat mai napig játszák a rádiók, számos megunhatatlan slágerük van, ma pedig nálunk lépnek fel, sokak nagy örömére. Ők a Backstreet Boys. Nagyon kalandos volt az utuk, többször volt nagyobb kihagyás a zenekar életében, de a tagok is sok mindenen keresz

70 évesen bizonyítja, bárki tehet a bolygónkért

2019-06-17

70 évesen bizonyítja, bárki tehet a bolygónkért

Amikor megrendeled a kedvenc Cappuccino-dat, vagy megkapod a vizedet, üdítődet az étteremben, lehet, hogy te is észreveszed, hogy valami más, vagy inkább, valami hiányzik. Szívószál.

Ez a lány végleg lemondott a szőrtelenítésről

2019-01-31

Ez a lány végleg lemondott a szőrtelenítésről

A legtöbb nő folyamatosan küzd a kellemetlen szőrszálak ellen, ez a lány azonban megunta ezt, és nemet mondott a szőrtelenítésre!

New York éjszakai arcai - csodálatos művek születnek

2019-01-22

New York éjszakai arcai - csodálatos művek születnek

A New Yorki élet magával ragadó, de valami történik minden éjszaka a Times Squaren. Egy teljesen más világ bukkan fel furcsa arcokkal, a street art minden formájával és rengeteg turistával.

14 érdekesség a brit királyi családról

2019-01-21

14 érdekesség a brit királyi családról

Te tudod, hogy mi II. Erzsébet királynő beceneve? És azt, hogy Vilmos hercegnek milyen diplomája van? Mutatunk 14 érdekességet a brit királyi családról!

A szülők fiuk halála után listát kaptak azokról, akiket megmentettek szervei eladományozásával

2019-01-17

A szülők fiuk halála után listát kaptak azokról, akiket megmentettek...

Komoly és szomorú téma, de néha ilyenről is kell beszélnünk, hiszen az élet része. Egy szeretettünk elvesztése elmondhatatlanul fájdalmas, főleg, ha az eset hirtelen és váratlanul történik. Azonban valami jót, nagyobbat is kihozhatunk a történtekből, hiszen ha engedélyezzük, hogy ép szerveit mások kapják meg az talán nekünk is hoz egy kis megnyugvá

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
130 662
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 368 068
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 5.0