notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Túléltem csernobilt - Megrázó vallomás egy túlélőtől

Túléltem csernobilt - Megrázó vallomás egy túlélőtől

helloladies.hu
hirdetes

1986. április 26-án történt az emberiség történetének egyik legpusztítóbb mesterséges katasztrófája, amelynek utórengéseit még ma, több, mint három évtizeddel később is érezzük. Ezen a napon volt az a bizonyos csernobili atomkatasztrófa, ami százezrek életét tette tönkre, és amit a mai napig igyekszünk valahogy visszacsinálni, több-kevesebb sikerrel.

Csernobili túlélő

Habár akik nem voltak a részesei, azok valószínűleg sosem tudhatják meg, hogy milyen érzés is lehetett átélni a Pripjaty és Csernobil városában történteket, azok, akik ott voltak rendkívül intenzív, és vérfagyasztó képet festenek az esetről történeteikkel. Dr. Janina Scarlet is a környéken volt, akkoriban még háromévesként, de a mai napig emlékszik a katasztrófa utórengéseire. Scarlet a Women’s Health Magazinnak számolt be arról, hogy milyen volt az élete a történtek után. A következőkben az ő beszámolóját olvashatjuk.


„Ne nyúljatok hozzá, fertőző.”
„Radioaktív vagy?”
„Világítasz a sötétben?”

 

Amikor először cukkolni kezdtek, csak elsétáltam és sírtam. Mintha az, hogy 12 éves voltam nem lett volna elég nehéz, még új diák is voltam a Brooklyni suliban, New Yorkban. 1995 volt, és Ukrajnából jöttem, ami akkoriban csupán egy dolgot juttatott eszembe: Csernobilt.

hirdetes

 

A csernobili atomerőmű 1986. április 26-án robbant fel

 

Csupán 180 mérföldre történt az otthonomtól, Vinnicjából, és csak néhány hónappal a harmadik születésnapom előtt. Nem emlékszem sokra magáról az eseményről, de emlékszem, hogy nagyon sok zavarodottság volt a robbanás körüli időkben, ami aggodalommá fajult, amint két héttel később végre megtudtuk, hogy valójában mi is történt. A kormány csak az után értesített bennünket a helyzetről, hogy a többi ország is kezdett rájönni, hogy valami nincs rendben, és jódkezeléseket javasoltak, hogy ellensúlyozzuk a csernobili radioaktív jódkibocsátás veszélyes egészségügyi hatásait.

hirdetes

Azonban akkorra már hetek óta ki voltunk téve a sugárzásnak, szimplán attól, hogy kimentünk a szabadba, ittunk a vízből, és ettünk a nyers gyümölcsökből, amik mind mérgezettek voltak. Úgy hat hónappal később, az emberek elkezdtek megbetegedni. Én is köztük voltam. Az immunrendszerem rettenetesen le volt gyengülve – egy egyszer megfázás miatt a kórházban köthettem ki.

 

Forrás: www.womenshealthmag.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ki tudta, hogy van egy szabály, amit Kate Middleton állandóan megszeg?!

2019-09-19

Ki tudta, hogy van egy szabály, amit Kate Middleton állandóan megszeg?!

Lehet, hogy még nem Anglia királynéja, de Kate Middleton határozottan vezet, ha stílusról van szó. Nagyon ügyesen variálja úgy a ruháit, hogy több alkalomra is viselhesse, többször jelent már meg esküvőkön, különböző események ugyanabban a ruhában, ami ilyen körökben egyáltalán nem megszokott, egyszerűen úgy, hogy más kiegészítőkkel, cipővel viselt

Így vált Ruanda a világ egyik legtisztább országává

2019-09-16

Így vált Ruanda a világ egyik legtisztább országává

Lehetetlennek tűnik lényeges változásokat elérni a környezetvédelem terén? Visszafordíthatatlannak tűnik a helyzet? Talán van remény, hogy nem az, csak valóban tenni kell érte. És nem elég az, amit mi magunk megteszünk, hanem kormányzati szinten is foglalkozni kell a problémával. Erre tökéletes példa az, hogyan vált Ruanda a Föld egyik legtisztább

Kate Middleton esküvői ruháján volt egy rejtett üzenet - amit sokan nem vettek észre

2019-09-10

Kate Middleton esküvői ruháján volt egy rejtett üzenet - amit sokan nem...

Sokáig észrevétlen maradt egy megható részlet Kate Middleton ikonikus esküvői ruháján. Apróság, ami nagyon sokat számít!

Hírességek legfurcsább munkái, mielőtt ismertek lettek

2019-08-27

Hírességek legfurcsább munkái, mielőtt ismertek lettek

Lehet, hogy irigykedve gondolunk a hírességekre és fényűző életükre, de azért legtöbbüknek a siker nem egyenesen az ölükbe hullott, és egészen furcsa munkákat is el kellett vállalniuk a megélhetésért kezdve azzal, hogy körbe táncolnak csirkejelmezben egészen addig, hogy bogarakat szednek le a fákról, hogy eljuthassanak oda, ahol most tartanak.

A barátaik ráuntak a királyi páros viselkedésére

2019-08-12

A barátaik ráuntak a királyi páros viselkedésére

Meghan Markle és Harry herceg barátai már nem nagyon hívják meg a párost a vacsorapartikra illetlen viselkedésük miatt – belsősök állítása szerint.

Takarítják a világ legnagyobb szemétszigetét

2019-08-12

Takarítják a világ legnagyobb szemétszigetét

Döntő ponthoz jutottunk a történelemben. Annyi hulladékot termeltünk annak érdekében, hogy jobb legyen az életünk, hogy a bolygónk fuldoklik tőle. Műanyagok tömegei vannak az utcákon, óceánokban és erdőkben, és csak most kezdünk rájönni, milyen komoly is a helyzet. A cégek próbálnak új ötletekkel előállni, hogyan szabadulhatnánk meg a sok szeméttől

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
242 988
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 364 395
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 5.0