Ezért egyél sok répát (a zöldjével együtt)!

helloladies.hu

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A répa nagyon népszerű zöldség, azonban sokan nem tudják, hogy a zöldjét is meg lehet enni és annyira egészséges, hogy igazán érdemes rendszeresen fogyasztani. Ez a zöldség tele van tápanyagokkal és vitaminokkal, ropogós és rendkívül ízletes, akár nasiként is fogyasztható, de szinte bármelyik fogásba beilleszthető. A zöld részét pedig használhatjuk húsleveshez is, de a lehetőségek száma szinte végtelen, csakúgy mint a pozitív egészségügyi hatásai. Lássuk, miért éri meg fogyasztani és miket készíthetünk belőle!

Csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a szívnek


Mivel sok tápanyag van benne, mint a kalcium, ez csökkenti a rossz koleszterinek számát. Ezenkívül sok rost is van benne, ami szintén ilyen hatással bír, ha pedig nem foglalkozunk a rossz koleszterinekkel, az lerakódik az erek falain, ami komoly szívbetegséget okozhat.


Jót tesz a szemnek


Ha gond van a látásoddal, a répa segíthet rajta, ha pedig tökéletesen látsz, akkor segíthet ezt így is tartani, sőt még azt is javíthatja, hogy mennyire látunk sötétben.


Segít megszabadulni a méreganyagoktól


Csökkenti a májban található zsírok mennyiségét, ezáltal pedig az jobban fog majd működni, amivel az egész test jobban teljesít majd és összességében egészségesebbek leszünk.

hirdetes


Segít a fogyásban, súlymegtartásban


Mivel nagyon magas a víztartalma (nagyjából 88%) és a rosttartalma, sokáig eltelít, valamint kevés benne a kalória.


Szabályozza a vérnyomást


Mint ahogy említettük, csökkenti a rossz koleszterinek számát, ezáltal pedig a vér könnyebben áramlik, így csökken a vérnyomás is. Mivel sok benne a kálium, csökken a nyomás az artériákban, ez szintén jót tesz a vérkeringésnek.


Jót tesz a csontoknak


A répában található K1- és A-vitamin, valamint a kálium és kalcium, jót tesz a csontoknak, hiszen ezek a tápanyagok segítenek megelőzni a csontritkulást. Minél korábban kezded beépíteni az étrendedbe annál inkább támogatod a csontjaidat.

hirdetes


Így fogyassz több répát

 

  • főve, vagy nyersen nassolni valóként
  • köretként
  • gyümölcslé formájában
  • répatortaként
  • kockázd fel és tedd salátához
  • tedd levesbe vagy mártásba


Mielőtt a zöld részét is felhasználnád, fontos, hogy alaposan megmosd, mivel tele van kosszal. Ezt az alábbiakhoz használhatod:

 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

Egészség Egészséges táplálkozás Étrend Főzés Gasztró Táplálkozás