notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milyen sokáig fertőzhetnek azok, akiknél nem jelentkeznek a koronavírus tünetei, A tünetmentes hordozók hogyan fertőznek meg másokat?

hirdetes

Meddig fertőzőek azok, akik tünetmentesen átvészelik a koronavírust?

helloladies.hu

A koronavírus sokféle tünettel járhat és emberek ezrei számára a vírus a halált jelentette, de vannak olyanok is, akiknél a betegség gyakorlatilag láthatatlan. Vannak emberek, akik bár fertőzöttek, nem betegek, őket nevezik tünetmentes hordozóknak – akiknek egyáltalán nincs semmilyen tünetük (vagy annyira enyhék, hogy észrevétlenek maradnak).

Milyen sokáig fertőzhetnek azok, akiknél nem jelentkeznek tünetek a koronavírus során?

Jelenleg még becslések sincsenek arra vonatkozóan, hogy hány tünetmentes hordozó lehet, ahogy arról sem, hogy mennyire járulnak hozzá a betegség terjedéséhez, de szakértők szerint valószínűleg igen jelentős szerepet játszanak, miközben még azt sem tudjuk biztosan, hogy milyen hosszú ideig fertőznek.


A legjobb, amit most tehetünk, ha úgy viselkedünk, mintha mi magunk is hordozók lennénk és betartunk minden ajánlást a fertőzés továbbadásának megelőzése érdekében.
Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) szerint azok, akik elkapták a vírust, akkor a legfertőzőbbek, amikor a tüneteik a legerősebbek. Ez tehát azt jelenti, hogy amikor a legrosszabbul érzik magukat – akár lázasak, köhögnek –, akkor a legvalószínűbb, hogy másoknak is továbbadják a vírust.

hirdetes


De ez nem azt jelenti, hogy csak ilyenkor fertőznének, hiszen ez már a tünetek megjelenése előtt is lehetséges (ami 2-14 nap között változik, de átlagosan 5 nap). Kutatók szerint még napokkal a tünetek megszűnése után is fertőzhetnek és a gyerekek gyakran tünetmentes hordozók, ez pedig különösen nagy kockázatot jelenthet a hozzájuk legközelebb állóknak. Minél hosszabb az együtt eltöltött idő, minél közelebbi a kapcsolat, és minél gyengébb valaki immunrendszere, annál nagyobb a fertőzés kockázata.


hirdetes
A kutatók világszerte azon dolgoznak, hogy többet megtudjanak a tünetmentes hordozókról, de ez csakis minél több teszt elvégzésével érhető el, hiszen csak így lehet beazonosítani ezeket az eseteket.


Jelenleg mivel bizonytalan a helyzet azzal kapcsolatban, hogy hány tünetmentes hordozó lehet és ők mennyi ideig jelentenek kockázatot másoknak –mindenképpen be kellene tartani az ajánlásokat, hogy ne érintkezzünk másokkal, viseljünk maszkot (itt megtudhatod hogyan készíthető el varrás nélkül), mossunk kezet és használjunk kézfertőtlenítőt. Ha kapcsolatba kerültél egy koronavírusos beteggel és megfertőződtél, terjesztheted a vírust sokkal azelőtt, hogy rájönnél, hogy beteg vagy (már ha egyáltalán rájössz). Az embereknek kerülniük kell a közeli kapcsolatot másokkal és nem azt feltételezni, hogy csak azért, mert valaki nem tűnik betegnek, nem is hordozza a vírust. El kell szigetelnünk magunkat másoktól!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

2024-02-20

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A szülés egy csodálatos és felemelő élmény lehet, de a testünknek és az intim területeinknek is meg kell küzdeniük az új kihívásokkal és változásokkal.

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

2024-02-20

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

A gyerekbántalmazás egy súlyos és elhanyagolt probléma, amely sok gyermeket érint világszerte. Azonban sokszor nehéz felismerni a jeleket. Ezek lehetnek azok:

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

2024-02-12

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A cisztás akné egy súlyos és gyakran fájdalmas bőrprobléma, melyet a mélyen fekvő, gyulladt pattanások jelentenek, és amelynek kezelése kihívást jelenthet az érintettek számára.

 Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

2024-02-05

Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

A várandósság alatti pajzsmirigyproblémák kezelése és a megfelelő vitaminválasztás kiemelten fontos, mivel a nem megfelelő döntések súlyos következményekkel járhatnak.

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

2024-02-01

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

A Balenciaga Divatház története olyan pályát járt be, amely tele van mély érzelmekkel, forradalmi tervezéssel és az örök elégedetlenség által ihletett kreativitással. Ismerjük meg a divatház felemelkedését és azon tervezőjét, aki sosem nyugodott bele a tökéletességbe: Cristóbal Balenciagát.