notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk, mi a különbség az egyes olajok között, Szezámolaj, Mandula olaj, Olíva olaj, kókuszolaj, avokádó olaj - melyik mire jó, melyike használjuk?

hirdetes

Ezeket az olajokat használd sütéshez!

helloladies.hu

Ha körbe nézel a boltok polcain, valószínűleg te is döntésképtelen vagy, hiszen szinte már nincs olyan étel, amiből ne készítenének olajat. Az olívaolaj mindig jó választásnak tűnik, de nem mindenhez jó, az avokádó olaj pedig egészségesnek tűnik, de tényleg az? A kókuszolaj nagyszerű anyagcsere gondokra, de jó, ha mindenhez ezt használjuk? Igazából a különböző fajtáknak más az íze és más hatással van az egészségre is (azt már tudjuk, hogy az étolaj mennyire káros), illetve az is változó, hogy milyen hőmérsékleten hogyan viselkednek. Bemutatjuk, melyek a legjobb – és legegészségesebb – olajok!

Olajok fajtái

Extra szűz olíva olaj


Az olíva olajnak is több fajtája van, de az extra szűz a legjobb választás, hiszen ez ízletesebb, több benne a vitamin, ásványi anyag és kevesebb káros anyagot tartalmaz. Már az ízéből is könnyű megállapítani, hogy hogyan készült, hiszen minél gazdagabb, annál jobb az íze is, a kevésbé egészségesnek az íze is gyengébb és általában világosabb. Sok benne az antioxidáns, ami védi a sejteket a szabadgyököktől, valamint ha megfelelőt választunk a rossz koleszterinek számát is csökkenthetjük. Sültekhez, mártásokhoz, öntetekhez kiváló.


Avokádó olaj


Hasonlóan az olíva olajhoz, sok benne az antioxidáns és az omega-9, szintén csökkenti a rossz koleszterint és növeli a jó koleszterin számát, így a szív- és érrendszernek is jót tesz. Szinte mindenhez használható, de különösen akkor hasznos, ha nagyon magas hőmérsékleten kell sütni.

hirdetes


Mandula olaj


Nagyon sok benne a tápanyag, omega-3, E-vitamin, magnézium és antioxidáns is található benne, gyulladáscsökkentő és az immunrendszerre is jó hatással van. A szív szempontjából pedig hasonló hatással bír, mint az előző kettő. Sütéshez kiváló.


Szezám olaj

hirdetes


Nagyon jó az illata és finom is. Használhatjuk sült zöldségekhez, öntetekhez, szószokhoz. Ismert arról, hogy az antioxidánsoknak köszönhetően csökkenti a gyulladást a testben, tanulmányok szerint pedig 2-es típusú cukorbetegség esetén segíthet kontrollálni a vércukorszintet. A magasabb hőmérsékleten is jól viselkedik, sütéshez kiváló.


Kókuszolaj


Ha már a magasabb hőmérsékletnél tartunk, a kókuszzsír is remek választás, nagyon jól ellenáll a hőnek, azonban a jó és rossz koleszterinek számát is növeli, így csak módjával érdemes használni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Egészség Egészséges táplálkozás Érdekességek Főzés Gasztró Tanács