notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk, hogyan érdemes mosni és milyen tanácsokat kell betartani ahhoz, hogy a ruhák ne menjenek össze, ne nyúljanak meg mosás után

hirdetes

Így előzd meg, hogy a kedvenc ruháid összemenjenek vagy kinyúljanak!

helloladies.hu

Megtaláltad a tökéletes felsőt, pulcsit vagy ruhát, majd kimostad, most pedig úgy áll rajtad, mintha nem is ugyanaz lenne, vagy az ujja nyúlt meg nagyon? Mi történt? Még ha gondosan követed is a mosásra vonatkozó utasításokat, akkor is összemehetnek, kinyúlhatnak a ruhák. Az anyag, a gyártási technika, a varrás mind befolyásolja, hogyan viselkednek a ruhák hordás és mosás után, azonban a helyes módszerekkel sokat segíthetsz!

Így előzd meg, hogy összemenjenek a ruhák

Előzd meg, hogy a ruhák összemenjenek vagy kinyúljanak

  1. Már vásárlás előtt nézd meg a címkét és keresd a preshrunk (előzsugorítás) kifejezést, sok gyártó használja ezt a módszert, hiszen így megnő az adott ruhadarab élettartama és később kevésbé fog összemenni.
  2. Azt is nézd meg a címkén, hogy hogyan kell ápolni a ruhát, kövesd az utasításokat mind a víz hőfokára, mind a mosás típusára vonatkozóan, illetve szárításnál is légy körültekintő.
  3. Habár, ha hideg vizet használsz, ez nem előzi meg teljesen, hogy összemenjen az anyag, a hideg vagy langyos víz sokkal kevésbé károsítja az anyagot, mint a meleg.
  4. Egy kímélő mosás vagy a kézi mosás szintén jobbat tesz a ruháknak, és kevésbé tesz kárt bennük, mint egy hosszabb program vagy a nagyobb fordulatszámon történő centrifugálás.
  5. hirdetes
  6. Az elől- vagy felültöltős, nagy teljesítményű mosógépek központi agitátor nélkül kevesebb kárt tesznek a ruhákban, és kevésbé kell azzal számolni, hogy a ruhák összemennek, vagy megnyúlnak mosás során. Ezek jellemzően sokkal kíméletesebbek a ruhákkal.
  7. Ha hagyod a ruhákat levegőn megszáradni, az a legkíméletesebb módszer, ami azt is segít megakadályozni, hogy elveszítsék alakjukat. A kötött ruhákat például vízszintesen kellene lefektetni egy sima felületre és úgy szárítani annak érdekében, hogy ne nyúljanak ki.
  8. hirdetes
  9. Ha nincs lehetőség arra, hogy a levegőn szárítsd őket (mert alapból magas például a lakás páratartalma), akkora a szárítógépen alacsonyabb hőfokot válassz és még enyhén nedvesen vedd ki a ruhákat, majd hagyd, hogy teljesen a levegőn száradjanak meg. A túl nagy hő egyáltalán nem tesz jót nekik.
  10. Ha egy ruhadarabot túl sokszor, sokáig hordasz anélkül, hogy kimosnád, az is okozhatja a megnyúlását. Gondolj csak a teljesen pamut nadrágokra – az anyag meglazul és a nadrág nagyobb lesz – ez esetben például a rendszeres mosás segíthet szabályozni, hogy mennyire nyúlik ki.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Érdekességek Gardrób Praktikák Tanács