notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk a leggyakoribb szájmaszk viselése során elkövetett hibákat, Hibák, amik miatt a szájmaszk nem nyújt védelmet, Szájmaszk hibák

hirdetes

Hiába viselsz szájmaszkot, ha az alábbi hibákat elköveted

helloladies.hu

A szájmaszkok a napi öltözködésünk részévé váltak, de a viselése önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy védve vagy, vagy bárki mást megvédesz. Tudjuk, hogy sok tünetmentes hordozó van, aki már azelőtt átadhatja másoknak a vírust, hogy tudná, hogy megfertőződött. Annak érdekében tehát, hogy segíts megelőzni a koronavírus terjedését, megfelelően kell felhelyezned a maszkot és kerülni az alábbi hibákat:

Hibák a szájmaszk viselése során

Első hiba: A maszk csak a szádat takarja


Ha olyan alacsonyan viseled a maszkot, hogy csak a szádat takarja, nagyobb a kockázata, hogy megfertőződsz vagy másokat megbetegítesz. Általában az orrunkon keresztül lélegzünk és így is belélegezhetjük a vírust. Ha pedig fertőzött vagy, tüsszentesz és nincs az orrod előtt a maszk, akkor a levegőbe kerül a vírus. Így ráadásul annak is nagyobb a kockázata, hogy magán a maszkon összegyűlt kórokozóktól leszel beteg, ha a széle hozzáér az orrodhoz.


Második hiba: A maszk hozzáér a testedhez vagy a ruháidhoz


Ha a koronavírus rákerül a ruhádra, testedre vagy az arcodra, ami aztán hozzáér a maszkod belsejéhez, az is problémát okozhat. Ha pedig már viselted, ne húzd le a nyakadra, vedd le, hiszen ha került rá valamilyen kórokozó, megfertőzhet. A maszk viselésének célja, hogy védje a szádat és az orrodat, valamint másokat is. Amikor le- és felveszed, ügyelned kell, hogy ne érj az elejéhez és inkább a száránál fogd meg. Majd tedd egy tartóba és zárd le, valamint előtte és utána mindig moss kezet.

hirdetes


Harmadik hiba: Túl lazán áll


Az N95 maszkoknak szorosan illeszkedniük kell, viszont ha otthon készített vagy sebészmaszkod van, nem fog tökéletesen illeszkedni, de a lényeg, hogy ne mozduljon el és egy olyan gátat képezzen, ami annyi levegőt blokkol, amennyit csak lehetséges.


Negyedik hiba: A maszk csak az orrod hegyét fedi

hirdetes


Egészen az orrnyeregig fel kellene húzni, nem csak az orr végére, így biztosítja a legnagyobb fedést és védelmet, máskülönben könnyebben bejut a levegő.


Ötödik hiba: Nem tisztítod megfelelően


Ha többször használatos maszkod van, biztosra kell menned, hogy nem válik a megfertőződés forrásává, a saját kezűleg készített maszkokat a mosógépben is kimoshatod minden nap, de az N95 maszkokat is gőzölheted, ha forró víz fölé teszed 10 percre, csak hagyd teljesen megszáradni, mielőtt újra használnád. Itt találsz részletesebb információkat és tanácsokat a maszkok tisztításával kapcsolatban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Betegség Egészség Érdekességek Tanács