notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vajon szabad-e többször használni egy szájmaszkot annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a koronavírus fertőzéstől és hogyan kellene a maszkokkal bánni?

hirdetes

Biztonságos többször is használni egy szájmaszkot?

helloladies.hu

A koronavírus elsődlegesen emberről emberre terjed, úgyhogy a megfelelően használt szájmaszkok egyfajta korlátként működhetnek, ami segít megelőzni a fertőzést.

Többször is lehet használni egy szájmaszkot?

Az egyik legnagyobb probléma, hogy sok más termékhez hasonlóan ezt sem nagyon lehet most kapni. Nincs sem textil, sem sebészmaszk, sem N95. Habár a legtöbb szakértő azt állítja, hogy az egészséges emberek esetében viselésük nem nyújt biztos védelmet, aki beteg, annak mindenképpen hordania kellene, hiszen ezzel megakadályozhatja, hogy másokat megfertőzzön. És itt jön a lényeg. Valójában előfordulhat, hogy még ha meg is betegedtünk, a tünetek napokig nem jelentkeznek, vagy teljesen tünetmentesen átvészeljük, éppen ezért mindenkinek úgy kellene viselkednie, mintha beteg lenne – ezzel együtt pedig maszkot hordania, ha emberek közé megy, hiszen ezzel megmenthet másokat.

hirdetes


A cél az lenne, hogy egy maszkot csak egyszer használjunk, de mivel a készletek elég szűkösek, ez jelenleg nem igazán lehetséges.


Először is nagyon óvatosan kell feltenned


Mindig mosd meg a kezedet mielőtt le vagy felvennéd, a maszk belsejét pedig ne érintsd meg, mert beszennyezheted, így ha legközelebb felveszed, lehet, hogy saját magadat fertőzöd meg.


Ha textil maszkod van, mosd ki


hirdetes
Habár ilyen esetekben jobb eldobható arcmaszkot használni, most bármi, ami van, jobb a semminél. A többször használatos, textilből készült maszkokat minden használat után ki kellene mosni a mosógépben és tisztában kell lenni vele, hogy egy otthon készített maszk közel sem olyan hatékony, mint egy sebészeti maszk vagy az N95.


Az is nagyon fontos, hogy használat után, még a nem mosható darabokat is egy jól szellőző tartóba tedd, mint egy papírzacskó, de azt is rendszeresen cserélni kell. Ha a maszkod nem gyúlékony anyagból készült, akkor a sütőbe is beteheted 30 percre 70 fokra, de ha forró, lobogó víz fölé helyezed nagyjából 10 percre, az is segíthet elpusztítani a vírust, de fontos, hogy hagyni kell alaposan megszáradni a levegőn.


Ha kevés maszk áll rendelkezésedre, tehetsz rá egy extra réteget, mint például egy sál, ami bár önmagában semmit nem érne, ha egy maszkra teszed rá, akkor lényegében azt véded vele.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes