A cukkinit nagyon sokan szeretik és nem véletlen, hiszen kellemes íze van és számtalan módon felhasználható. Habár a legtöbben zöldségként gondolnak rá, meglepően gyümölcs, sőt rendkívül egészséges is, hiszen tele van fontos ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Nem csak a belseje tápláló, a héja is nagyon hasznos, épp ezért mindig érdemes azzal együtt fogyasztani. Olvasd el, milyen előnyei vannak, ha rendszeresen szerepel az étrendedben, egészségügyi hatásai miatt mindenképp megéri!
![Ezért olyan egészséges a cukkini A cukkini egészségügyi hatásai](/kep/730x400/2691464.jpg)
Tele van tápanyagokkal
Nagyon fontos tápanyagok, ásványi anyagok vannak benne, ha megeszünk belőle 125 grammot, azzal bekerül a szervezetünkbe körülbelül:
-1 gramm fehérje
-1 gramm rost
-40%-a a napi ajánlott A-vitamin mennyiségnek
-16%- a a napi ajánlott mangán mennyiségnek
-14%- a a napi ajánlott C-vitamin mennyiségnek
-13%- a a napi ajánlott kálium mennyiségnek
-10%- a a napi ajánlott magnézium mennyiségnek
-9% a a napi ajánlott K-vitamin mennyiségnek
-8%- a a napi ajánlott folsav mennyiségnek
-7% a a napi ajánlott B6-vitamin mennyiségnek
Ezenkívül van még benne vas, kalcium, cink.
Kevés benne a zsír
Ekkora mennyiségben kevesebb, mint egy gramm zsír van, ezért segíthet a fogyásban, vagy a súlymegtartásában.
Jó tesz a látásnak
Az A-vitamin nagyon jó a szemnek, ez pedig nagy mennyiségben található ebben az ételben, de a C-vitamin és béta-karotin szintén jelen van benne és támogatja a látást. Továbbá az antioxidánsok nem csak a látásnak tesznek jót, de csökkentik a korral járó megbetegedések megjelenésének esélyét a szemben, sőt a szürke hályog kialakulását is megelőzhetik.
Magas antioxidánsban
Az antioxidánsoknak nagyon sok szerepe van a testben, védik a bőrt és a test egyéb részeit a károsodástól. Jót tesznek a szemnek, bőrnek, szívnek és még bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát is csökkentik.
Jót tesz az emésztésnek
Mivel sok vizet tartalmaz, csökkenti az esélyét a székrekedésnek, valamint az ételek könnyebben és gyorsabban áthaladnak a beleken.
Az immunrendszert is támogatja
A gyümölcsben található A-vitamin jót tesz az immunrendszernek azáltal, hogy segít fenntartani a test védekezőképességét, hiszen erősíti a nyálkahártyát, ami megállítja a baktériumokat, valamint ha mégis bejutna, segít azt leküzdeni.
Olvasd el, hogy készíthetsz isteni Cukkini palacsintát, Garnélás cukkinispagetti, vagy desszertként Duplacsokis cukkinikenyeret!