A vitaminok rengeteg dolog miatt nagy szerepet játszanak a testben. Erősítik az immunrendszert, stimulálják a csontokat, támogatják a neurológiai funkciót, az ételt energiává alakítják és sejtek milliót védik. Ebben a cikkben kilenc gyakori jelet mutatunk, amiket a tested küld, ha nem jut elég vitaminhoz, valamint azt is megtudhatod, hogy milyen értékes ételeket kell fogyasztanod ahhoz, hogy hozzájuss az egyes vitaminokhoz, tápanyagokhoz.

A vitaminhiány 9 figyelmeztető jele
1. Zúzódás
Ha nagyon könnyen szerzel zúzódásokat, azt okozhatja a C-vitamin hiány is, mivel gyengülnek a vérerek, emiatt az asztal sarka is durva kék-zöld foltokat hagyhat maga után. Fontos tudni, hogy a stressz elszívja a testből a C-vitamint, ezért ha egy nagyon nyomasztó időszakon mész át, gyakrabban kell olyan ételeket fogyasztanod, amiben megtalálható. A napi ajánlott mennyiség 65-90 mg között van.
C-vitamin forrás: Bogyós gyümölcsök (áfonya, eper, málna), dinnye, citrusfélék (narancs, grapefruit), kivi, ananász, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, spenót, paradicsom.
2. Kiütések a karon
Ha száraz, apró kiütések jelennek meg a karodon, az A-vitamin-, vagy cinkhiányra utalhat. A vitamin különösen fontos a kollagéntermelés szempontjából, a cink pedig segíti a sebek gyógyulását, és a sejtek megújulását. Az A-vitaminból 5000 nemzetközi egység ajánlott.
A-vitamin forrása: Répa, sárgadinnye, tojás, brokkoli, spenót, tök, édesburgonya.
Cink ajánlott mennyiség:
- 14 év feletti férfiak esetében: 11 mg
- 19 év feletti nők esetében: 8 mg
Cink forrása: Babok, marhahús, magvak, gabonafélék, szárnyashús, tengeri ételek (osztriga, rák, kagyló).
3. Izomgörcs
A kalcium és magnézium egyarán rendkívül fontos az izmok szempontjából. Bármelyik hiánya pedig a lábakban és vádliban megjelenő nagyon fájdalmas és kellemetlen görcsöket okozhat. Jellemzően éjszaka jelentkezik, és súlyos esetben akár minden nap észlelhetjük. Kalciumból az ajánlott mennyiség 1000 mg. Magnéziumból az ajánlott mennyiség férfiak esetében: 340-410 mg, míg nők esetében 260-315 mg.
Forrásai: Gyümölcsök (avokádó, banán), magvak (kesudió, mandula), borsó, szója (pl. szójaliszt és tofu).